Vrije middelbare school Waldorf gaat starten: 'Hier kan ik creatiever bezig zijn'

Na de zomervakantie gaan zo'n vijftig achtstegroepers uit Uden en Landerd naar Waldorf, de nieuwe vrije schoolstroming van het Udens College. Onlangs maakten de kinderen kennis met de nieuwe school.

Het Udens College wilde vorig jaar eigenlijk al met Waldorf starten, maar toen waren er te weinig inschrijvingen. "We begonnen in een jaar dat groep 8 al veel georiënteerd had en wij waren daardoor nog nieuw", vertelt Yvette van Wijck. Maar we gingen door en dat heeft ertoe geleid dat de leerlingen van vorig jaar, die nu groep 8 zijn en wel al met ons bekend waren, zich nu ingeschreven hebben." 

Naast wiskunde en natuurkunde ook praktische vakken

Vanaf september start Waldorf met twee klassen van 24 kinderen, die allemaal een ander niveau hebben. Daarbij wordt per kind bekeken wat er nodig is. Dat zij straks op een ‘vrije’ school ziten, betekent niet dat ze mogen doen wat ze willen. De visie van de school is dat kinderen zich beter zouden kunnen ontwikkelen als ze dat niet alleen met hun hoofd, maar ook met hun handen doen.

De meeste leerlingen die afgelopen week al kennis maakten met de school, willen graag creatief bezig  zijn. Jinthe bijvoorbeeld, die nu nog op basisschool De Krekel in Reek zit. "Ik vind het leuker om ook met mijn handen te werken en niet alleen te leren uit een boek. De leraar legt hier bijvoorbeeld niet uit hoe je vuur maakt, maar je gaat het echt maken." Jans uit Uden vult daarop aan: "Normale vakken, zoals wiskunde doe je hier ook, maar wel op een andere manier, meer met je handen. Daarvoor ga je meestal naar een andere school, maar hier kan het ook als je op een hoger niveau zit."  

Eerste vrije middelbare school

Waldorf wordt de eerst school in Uden met vrij middelbaar onderwijs. Er is wel al een vrije basisschool: De Zevenster. Tot nu toe moesten die achtstegroepers nog uitwijken naar Nijmegen of Eindhoven als ze verder wilden in het vrijeschoolonderwijs, maar vanaf nu kunnen ook zij gewoon in Uden terecht.