advertentie Banner SNLR.nl

Vrijstaat zet volgende stap in terugeisen zwaard

Vrijstaat Land van Ravenstein blijft inzetten op het terugeisen van het volgens hen geroofde vorstenzwaard. Aankomende zaterdag gaat een brief van landsadvocaat Loe van Erp de brievenbus in.

Het zwaard werd in 1933 gevonden bij het vorstengraf bij Paalgraven en ligt in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In januari was het zwaard voor het laatst terug in Oss en toen liet de vrijstaat al weten het zwaard terug te willen in Oss. Een medewerker van het Leidse museum kreeg toentertijd een bevelschrift waarin werd medegedeeld dat er beslag gelegd zal worden op het zwaard. Als dat geen resultaat opleverde dan werden verdere acties overwogen, en een langdurige belegering van Leiden werd daarbij niet uitgesloten. 

Het zwaard is nog steeds niet terug en dus zet de vrijstaat verdere stappen. Landsadvocaat Loe van Erp heeft een brief geschreven.  Zaterdag 18 mei wordt tijdens een officiële plechtigheid de inhoud van de brief openbaar gemaakt waarna hij ter verzending zal worden aangeboden aan het postbedrijf.

"De boodschap zal helder zijn: het door de Hollanders geroofde vorstenzwaard dat zich in Leiden bevindt, moet terug naar Oss. Dat is volgens de Landsraad de plaats waar het thuishoort, zodat het kan worden tentoongesteld in het eigen Nationaal Museum Jan Cunen", laat de vrijstaat weten.

‘Cérémonie de Protocole’ Cat. 1
De Vrijstaat pakt het niet lichtjes op. Er is besloten om ‘Cérémonie de Protocole’ Cat. 1 van toepassing te verklaring. Dit betekent dat al het rollend materieel van de vrijstaat wordt ingezet, dat oproepfanfare Sint Victor en de pony zal uitrukken en dat het Groot Oproepkoor aanwezig zal om tijdens het hijsen van de vlag het volkslied ten gehore te brengen.

Om 11 uur begint het programma bij het kantoor van Van Erp aan de Bram van den Berghstraat 22 in Oss. Van daaruit gaan Van Erp, schout René van Rooij en de rest van de vrijstaat richting Museum Jan Cunen waar de brief voorgelezen en aangeboden wordt aan het nationaal postbedrijf. Vervolgens is er een persconferentie in Jan Cunen. Daar zal Van Erp vragen beantwoorden over de juridische mogelijkheden om het zwaard terug te krijgen, Van Rooij praat over 'alternatieve mogelijkheden'.