Vughtenaren herdenken oorlogsslachtoffers bij Indië-monument
Bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark in Vught werd dinsdagmiddag stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezitting van Nederlands-Indië werden herdacht.
Ook KNIL-militairen en burgers die in de jaren na de Japanse overgave zijn gesneuveld, werden herdacht. Japan capituleerde op 15 augustus 1945 en daarmee kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Maar de problemen voor Indië waren toen nog lang niet voorbij. De Republiek Indonesië verklaarde zichzelf onafhankelijk en Nederland probeerde daarna nog vier jaar het gezag in de voormalige kolonie te herstellen met de zogeheten politionele acties. 6200 militairen kwamen daarbij om.
(Tekst loopt verder onder de video.)
Bezoekers
Lenny Botter haar vader was KNIL-militair, zij komt ieder jaar naar de herdenking. ''Voor mij is het een manier om mijn ouders niet te vergeten.'' Maar het is volgens Botter ook belangrijk om naar de toekomst te kijken: ''Het mag nooit vergeten worden, maar na 74 jaar kunnen we ook kijken naar de mooie dingen uit die tijd.''
Duco Wesselman gedenkt zijn moeder die kort na haar gevangenschap in Kamp Tjideng overleed. Wesselman kijkt met verbazing naar de huidige tijd: ''Wat hebben we hier van geleerd? Het is om heel verdrietig van te worden'', refererende naar verschillende oorlogen.
Gemeente
Namens de gemeente Vught legde wethouder Du Maine een krans. ''Het is belangrijk om stil te blijven staan bij wat toen gebeurde.'' Ook de verbinding met Vught wordt benadrukt. ''Veel Molukse mensen zijn na die periode naar Kamp Vught verhuisd. Zij zijn in die barakken gebleven. We hebben eigenlijk een Molukse enclave in Vught.''
De herdenking werd minder druk bezocht dan voorgaande jaren. Er kwamen zo'n twintig mensen op af.