Vuurwerkvandalen zijn politie vaak te snel af: amper straffen
Vuurwerkovertreders worden bijna nooit gepakt. In vijf jaar tijd werden er nog geen 200 straffen uitgedeeld in onze regio, terwijl er jaarlijks duizenden meldingen van vuurwerkoverlast en vandalisme worden gedaan.
Dat blijkt uit cijfers die Omroep Brabant opvroeg bij de politie en Bureau Halt. Voor agenten en boa's zijn meldingen van vuurwerkoverlast aan de orde van de dag aan het eind van het jaar. Ook deze maand was het weer raak. Bijvoorbeeld in Den Bosch, waar brievenbussen van een appartementencomplex zijn opgeblazen.
Veel Halt-straffen
De meldingen leiden zelden tot straffen voor de daders. Niet omdat justitie ze niet aanpakt, maar omdat ze moeilijk te pakken zijn. Agenten en handhavers moeten vuurwerkovertreders namelijk meestal op heterdaad betrappen. In vijf jaar tijd werden in Oss, Den Bosch, Uden, Bernheze en Landerd in totaal 198 straffen uitgedeeld voor vuurwerkovertredingen. Dat varieerde van werkstraffen via Bureau Halt voor minderjarigen, tot geldboetes en veroordelingen met werk- en celstraffen. Het zijn vooral minderjarigen die gepakt worden voor vuurwerkbezit en vuurwerk afsteken.
De afgelopen vijf jaar werd driekwart van alle vuurwerkovertredingen bestraft bij Bureau Halt. Kinderen komen daar alleen voor in aanmerking bij lichte vergrijpen. "Als ouders en het kind de Halt-straf accepteren, volgt er geen boete en geen strafblad. Wel moet eventuele schade worden vergoed", legt Willem Lammerink van Halt uit.
In deze kaart kan je de straffen per gemeente in de afgelopen vijf jaar zien.
In de gemeente Landerd werd het minst vaak opgetreden. Daar zijn in de afgelopen vijf jaar enkel twee Halt-straffen uitgeschreven. Bernheze volgt met tien Halt-straffen. In Oss is in vijf jaar tijd slechts 44 keer een straf uitgedeeld. In Uden zijn 62 straffen uitgedeeld en in Den Bosch werden 80 vuurwerk overlastgevers gestraft.
Optreden tegen vuurwerkovertredingen blijkt erg lastig. "Door de snelheid waarmee het gebeurt, afsteken en wegwezen, lukt het vaak niet de dader te pakken", legt een politiewoordvoerder uit. Het OM laat weten dat een agent of boa eigenlijk twee mogelijkheden heeft:
- Een agent of boa moet zien dat iemand vuurwerk afsteekt of in zijn tas heeft.
- Of er moet een zeer sterk vermoeden zijn, waardoor een agent iemand kan controleren.
Als een agent of boa dat sterke vermoeden later niet hard kan maken, volgt er meestal geen straf. "We roepen daarom ook op overlast te blijven melden. Overdag bij de gemeente en 's avonds en 's nachts bij ons", zegt de politie. Dankzij die meldingen kan gerichter gecontroleerd worden om overlast aan te pakken.
De politie en Bureau Halt blijven erop hameren dat illegaal spul zoals cobra en shells 'verwoestend en zeer gevaarlijk' is. Ze vragen mensen daarom (eventueel anoniem) melding te maken als ze weten dat dit soort vuurwerk ergens ligt opgeslagen, voor ieders veiligheid en om overlast te voorkomen.