advertentie Banner SNLR.nl

Vuurwerkverbod ook issue in Oss en Bernheze

Burgemeester Marieke Moorman van Bernheze pleit voor een gezamenlijke aanpak van het landelijke vuurwerkprobleem. Wobine Buijs van Oss merkt ook dat de roep om een verbod luider wordt.

Moorman (PvdA) vindt dat het tijd is voor een serieuze afweging van een vuurwerkverbod. Ze vindt het niet te verteren dat de jaarwisseling in Nederland steeds meer gepaard gaat met doden en gewonden, geweld tegen hulpverleners, vernieling en overlast. Ze prijst zich gelukkig dat de jaarwisseling in de gemeente Bernheze relatief rustig verliep. Maar ook in Bernheze was er sprake van schade en vernieling en meldden inwoners geluidsoverlast voor mens en dier.

"Alleen een algehele aanpak is effectief", denkt Moorman. Ze vindt dat er landelijke afspraken gemaakt moeten worden over (de vorm en mate) van een vuurwerkverbod en de manier waarop dat gehandhaafd gaat worden.

Voors en tegens
De gemeente Oss ziet ook dat de roep vanuit de samenleving en hulpverleners, maar ook de politiek om iets te doen aan de overlast door vuurwerk steeds luider wordt. Diverse (VVD-)burgemeesters willen zo'n verbod, gaven ze bij andere media aan. Wobine Buijs (VVD) deed tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente geen uitspraken over het onderwerp. "Ik maak geen opmerking over partijpolitiek", was haar duidelijke standpunt. Wel ziet ze dat er zowel positieve als negatieve meningen zijn, ook in haar stad. "We accepteren de schade voor mens en dier steeds minder. Ook de manier waarop het gebruikt wordt richting hulpverleners is niet acceptabel. Aan de andere kant zien we ook dat de jaarwisseling een feest is en sinds tientallen jaren hoort daar voor veel mensen ook vuurwerk bij."

Vuurwerkshow
Indien een landelijk vuurwerkverbod wordt ingevoerd, dan vindt Moorman nodig dat de gemeente nadenkt hoe ze kunnen helpen om de vuurwerktraditie veilig te kunnen voortzetten, bijvoorbeeld door het organiseren van een vuurwerkshow.

Handhaving
Oss stelt per jaar een plan op waarin ze bekijken wat de best passende en haalbare maatregelen zijn. "Het instellen van een vuurwerkvrije zone vraagt ook handhaving en zorgt niet altijd voor minder overlast. We blijven in gesprek met burgers en kijken gezamenlijk waar behoefte aan is in de wijk. Vaak houd je daarmee de overlast redelijk in de hand", concludeert Buijs.