advertentie Banner SNLR.nl

Vuurwerkverkopers in afwachting van compensatie

Vuurwerkverkopers zitten opgescheept met duizenden euro’s aan vuurwerk dat zij niet meer mogen verkopen.

“Ik denk dat het om zo’n tienduizend euro aan vuurwerk gaat”, zegt Jos Coppelmans van tuincentrum Coppelmans in Oss. Al eind vorig jaar heeft hij  een bestelling gedaan voor de jaarwisseling van eind 2020, om er zeker van te zijn dat vuurwerk op tijd binnen is. Hij hield daarbij geen rekening met een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen dat onlangs werd afgekondigd. “Het is pats boem en het mag niet meer. Normaal gesproken heb je een jaar of drie uitlooptijd.”

Ook Van Lieshout Dier en Tuin in Heeswijk-Dinther heeft veel vuurwerk op voorraad, waarvan het gros bij een groothandel in Uden ligt. “Ik denk dat het bij ons om zo’n 5000 euro gaat”, vertelt Rob van Lieshout over de waarde van zijn voorraad. Hij hoopt een compensatie te krijgen voor het vuurwerk dat hij niet mag verkopen. De Tweede Kamer wil een compensatie van drie miljoen euro voor de vuurwerkbranche. Het kabinet gaat kijken of ze aan deze wens kan voldoen.

 

Het is pats boem en het mag niet meer

• Jos Coppelmans

Vernietigen
Of vuurwerkverkopers nu wel of geen compensatie krijgen, ze blijven zitten met vuurwerk dat niet verkocht mag worden. “Het vuurwerk zal wel worden afgevoerd naar een plek waar het vernietigd wordt. De overheid neemt ieder jaar illegaal vuurwerk in beslag. Daar zal dit vuurwerk ook wel heen gaan”, aldus Coppelmans.

Alleen het knalvuurwerk en vuurpijlen vallen onder het verbod. Ander vuurwerk mag de dagen voor de jaarwisseling wel verkocht worden. Bij beide vuurwerkverkopers gaat het vuurwerk eind december dus gewoon over de toonbank.