advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Wachten op een ander vaccin dan Astra Zeneca; 'Ik vind dat heel gevaarlijk'

De vaccinatiecampagne is al een aantal maanden aan de gang en miljoenen mensen zijn geprikt. Toch heerst er wantrouwen over de vaccins. Zeer onterecht, zo vindt Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.

"Met de vaccinatiecampagne gaat het wel redelijk. Het had veel beter moeten en kunnen gaan. Dat heeft voor een deel te maken met levering, maar ook met het vertrouwen van het algemeen publiek in de vaccins", vertelt Coolen Van Brakel in Focus.

Zeldzame bijwerkingen

Doordat er open communicatie is over zeer zeldzame bijwerkingen van vaccins heerst er wantrouwen over vaccineren. Dat is volgens Coolen van Brakel onterecht. "Op het moment dat vaccins op de markt komen en aan honderden miljoenen mensen worden toegediend, ga je natuurlijk ook heel zeldzame bijwerkingen zien. Die zeldhaamheid moet je vergelijken met bijvoorbeeld hoe zeldzaam het is dat iemand allergisch reageert op pinda's. Dat is bijna niemand en we halen de zakjes dan ook niet uit de supermarkt."

Tekst loopt verder onder video

Coolen Van Brakel vindt het onverstandig dat het Astra Zeneca-vaccin door de zeer zeldzame bijwerkingen alleen wordt toegediend aan 60-plussers en dat mensen die jonger zijn nog even moeten wachten. "Ik vind dat heel gevaarlijk. Vergis je niet dat iedere dag 25 mensen in het ziekenhuis overlijden aan het coronavirus. Dat zijn niet alleen oude mensen, want de gemiddelde leeftijd van mensen op de ic's is zestig jaar."

De expert snapt de emotie bij mensen om de eerste prikronde over te slaan, maar hij vindt dat onverstandig. "Er wordt veel nadruk gelegd op een enorme  zeldzame bijwerking.  Toch is de kans dat je corona krijgt en daaraan komt te overlijden veel groter", doelt hij op het risico dat mensen lopen zonder prik.  "Je loopt een risico dat je niet moet nemen. Het beste vaccin is het eerste vaccin dat je kan krijgen."

De vaccins zijn erg effectief, alle vier"

• Ruud Coolen van Brakel

Er zijn op dit moment vier coronavaccins en volgens Coolen Van Brakel zorgen die vaccins ervoor dat de kans bijna 'nul' is om na een prik ernstig ziek te worden of te overlijden. "De vaccins zijn erg effectief, alle vier."

Om het wantrouwen wat weg te nemen lanceerde het instituut de website hoewerkteencovidvaccinatie.nl