advertentie Banner SNLR.nl

Wadi's, extra vijvers en regentonnen als offensief tegen regenbuien

De gemeenten Bernheze, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden nemen samen met Waterschap Aa en Maas maatregelen om het water van flinke regenbuien goed te kunnen verwerken. 

Het is een offensief om klimaatbestendig te zijn voor de toekomst. Dat kan bijvoorbeeld door stenen door groen te vervangen waardoor water makkelijk in de grond kan zakken, of door rioleringen aan te passen. Maar dat is praktisch onmogelijk. 

Wadi's
Daarom wordt er naar andere oplossingen gezocht. Zoals de aanleg van extra vijvers en wadi's. Een wadi is een soort van gleuf in de grond, een dal waar een klein riviertje doorheen zou kunnen stromen. Een opslagplek voor water tijdens natte periodes. 

Tekst gaat verder onder de foto:

Actieplan
Deze oplossingen zijn niet genoeg, zegt de landelijke stichting Operatie Steenbreek. Deze organisatie is ontstaan doordat vier stadsecologen de handen ineen sloegen en na zijn gaan denken over een actieplan tegen de trend om particuliere tuinen te verharden.

Regenton
''Iets wat particulieren kunnen doen is bijvoorbeeld een regenton aanschaffen. Wanneer iedereen zelf regenwater opvangt, creëer je in eigen tuin wateropslag. Dit bespaart drinkwater omdat plant en dier kunnen drinken van gezond en gratis hemelwater'', zeggen de ecologen. Het opgevangen water komt vervolgens niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. 

In de maand oktober is er een speciale actiemaand, dan geven de gemeenten korting op aanschaf van een regenton. Overigens heeft de gemeente Den Bosch in 2018 een regentonactie georganiseerd. Over een actie dit jaar is vooralsnog niets bekend.