Wandelaars Maashorst: 'Had fataal kunnen aflopen'

Een gebroken enkel, kneuzingen en een enorme snee in de wang. Trudie en Wim Thoonen zijn nog steeds aan het bijkomen van de wandeling die ze zaterdag maakten door natuurgebied De Maashorst. Uit het niets werden ze aangevallen door een tauros en dat had volgens hen fataal kunnen aflopen.

Wim en Trudie liepen zaterdag een route door het natuurgebied zoals ze dat wekelijks doen. Maar deze keer ging dat niet zo gemoedelijk als altijd. "We waren aan het wandelen en kwamen zoals gewoonlijk langs de taurossen. Die liepen op het zandpad, dus wij gingen op het fietspad aan de andere kant lopen." vertelt Wim. "Omdat we hadden gezien dat er een kalfje bij liep, liepen we er ruim omheen en hielden we ze in de gaten, maar alles leek vrij rustig en niets duidde erop dat ze in de aanval zouden gaan."

 

Dat beest viel me een keer of tien aan

• Wim Thoonen

Gevecht
Maar op het moment dat het echtpaar de dieren bijna passeert, gaat het mis. "Ik zag in m'n ooghoek dat een van de koeien in volle galop op ons afkwam. Mijn vrouw werd vol overhoop gelopen en het dier ging bovenop haar enkel staan. Direct daarna pakte hij mij. Ik viel samen met die tauros over een boomstam heen en daar kwamen we in een gevecht. Elke keer als ie zich omdraaide, kwam ie weer terug. En dat gebeurde denk ik wel een keer of tien", vertelt de aangeslagen man.

Verderop in het gebied zat een man op een bankje die het bizarre schouwspel voor zijn ogen zag afspelen. Hij reageerde direct en wist de tauros met veel lawaai af te leiden. "Dat was onze redding," vertelt Wim. "Als die man er niet was geweest, was het ons waarschijnlijk fataal geworden."

Taurossen verwijderd
Boswachters van Staatsbosbeheer en de gemeente Uden hebben het gebied zaterdag meteen voor publiek gesloten en de runderen weggehaald. Dat waardeert het paar uit Zeeland. Wim: "Ieder beest heeft recht op een stukje Maashorst, maar dit stuk is gewoon te klein om voldoende veiligheid te garanderen. Het is daarom goed dat ze die beesten nu weg hebben gehaald."