Wandelschoenen aan en shoppen maar: heel Schaijk wandelt en handelt

Tientallen mensen in Schaijk hebben zondag hun zolder of garage uitgemest en anderen hebben hen - met de wandelschoenen aan - van die spullen los gemaakt, tijdens de eerste editie van het evenement 'Heel Schaijk Wandelt & Handelt'.

Wanneer je zondag door het dorp loopt, kom je op iedere hoek van de straat wel een kraampje tegen. Van 11.00 uur tot 16.00 uur kunnen er twee routes gelopen worden, langs tuinen en opritten van deelnemers die zich aangemeld hebben om hun oude spullen te verkopen. Een idee dat vorig jaar bij Bianca van der Heijden ontstond, omdat de jaarlijkse rommelmarkt een aantal jaar geleden gestopt is. "Dat was heel handig om één keer per jaar van je spullen af te komen. Bij zo'n rommelmarkt komt alleen wel wat organisatie kijken, dus toen bedachten we dit initiatief. Zo kan iedereen op z'n eigen oprit spullen aanbieden en zien we elkaar weer eens."

'Het leeft heel erg' 

Aanvankelijk zou het evenement met Pinksteren gehouden worden, maar vanwege de coronabeperkingen is het toen verplaatst naar oktober. De organisatie vroeg een vergunning aan voor een maximaal aantal deelnemers en binnen no time hadden tientallen verkopers zich aangemeld om mee te doen. En dus zitten vijftig 'handelaars' en creatieve thuiskunstenaars zondagmiddag met hun klapstoeltje in het zonnetje voor hun huis om anderen met hun spullen te verblijden. 

Bianca bij haar eigen kraampje

Volgende editie

Hoeveel Schaijkenaren er zondagmiddag aan de wandel zijn, durft de organisator niet te zeggen, maar dat het leeft is volgens haar zeker. "Ik denk dat er inmiddels zo'n honderd mensen bij mij op de oprit langs zijn geweest. Overal zie ik tenten, vlaggetjes en ballonnen. Mensen vinden het heel leuk en er zijn al vragen gekomen wanneer de volgende editie is." Een tweede editie komt er volgend jaar in ieder geval, wanneer is alleen nog de vraag.