Wanneer kun je na een operatie naar huis? Darmchirurg start onderzoek
Volgens darmchirurg Emiel Verdaasdonk (JBZ) wordt een van de grootste problemen in de zorg veroorzaakt door te kort aan personeel. Hij start daarom een onderzoek naar de mogelijkheden op zijn patiënten na een operatie eerder uit het ziekenhuis te ontslaan.
Dat zou met behulp zijn van thuismonitoring-apparatuur, vertelt Verdaasdonk in een interview met ICT&Health. De techniek moet daarvoor op één lijn zitten met de apparatuur in het ziekenhuis.
“Alle vijf leden van de projectgroep hebben de sensoren mee naar huis genomen, opgeplakt en aan onze telefoon gekoppeld", vertelt de chirurg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "Vervolgens zijn we gewoon gaan werken, slapen, wandelen. De volgende dag hebben we in het ziekenhuis bekeken of alle gegevens goed waren binnengekomen. We hebben zelfs gekeken of we ook allergische reacties kregen van de pleisters die we moesten opplakken.”
De thuismonitor-apparatuur moet waarden kunnen meten, want die worden normaal in de gaten gehouden door verpleegkundigen. Verdaasdonk kwam daarom uit bij technologie van Masimo. " Die bood al die mogelijkheden en je had inzage in de waarden en de grensbepalingen op welk moment een alarm moest worden verzonden."
Genoeg patiënten
Aan het onderzoek moeten minimaal 60 patiënten aangesloten worden. Begin juli waren er 32 mensen aangesloten, waarvan 20 patiënten daadwerkelijk eerder naar huis gingen. Als alles volgens verwachting verloopt kunnen de resultaten van 60 patiënten in september of oktober worden gedeeld.