Hoe een wapenschild van Oeganda Udens tintje krijgt

Er bestaat een opmerkelijk wapenschild van Oeganda. Wie goed kijkt ziet dat de voormalige Udense molen van buurtschap Hoenderbosch is verwerkt in het wapen. 

Rini de Groot deed de ontdekking, toen hij in de geschiedenis dook van een Udenaar op zendingsreis. In de vorige eeuw, op 6 oktober 1922, vertrok broeder Joseph van Heeswijk naar Oeganda om daar te helpen met het bouwen van kerken voor Mill Hill. Dat is een gemeenschap binnen de Rooms-Katholieke Kerk. 

Het leven als missionaris was zwaar en om zijn gedachten te verzetten stortte hij zich op het tekenen van portretten. Later werd hij ook bedreven in het maken van glas-in-lood kunstwerken en begon zelfs met een ‘Brother Joseph’s glass-shop’. Tot op de dag van vandaag bestaat die winkel nog, in de hoofdstad van het Afrikaanse land. 

Windmolen
''Joseph had bijzondere banden met Rob van Schaik, de toenmalige ambassadeur in Kampala. Hij maakte voor hem als landgenoot een wapenschild van Oeganda en 'signeerde' dat met de vroegere windmolen van “Den Hoenderbosch”, waar broeder Joseph vandaan komt'', zegt de Groot.

Tekst gaat verder onder de foto:

In het kunstwerk komt de Nijl voor en de speren laten zien dat Oegandezen bereid zijn om voor hun land op te komen. En de grijze kroonkraan valt enorm op, de nationale vogel van het land.

'Ter Navolging'
''Na zijn pensionering schonk van Schaik het tableau aan het Mill Hill Jozefhuis in Oosterbeek. Hij overleed in 2016 op 89-jarige leeftijd in Den Haag en werd op begraafplaats ‘Ter Navolging’ in Scheveningen begraven.''

In datzelfde jaar, bij het 150-jarig bestaan van Mill Hill, verscheen er een maandkalender met tientallen afbeeldingen van glas-in-loodramen, gemaakt door broeder Joseph die op 6 januari 1990 overleed in Oeganda.

Graf
De laatste woorden zijn voor de man waar dit verhaal mee begint. 'Dorpsmister' Rini. Hij bezocht recent het graf van de oud-ambassadeur, als afronding van zijn uitzoekwerk. Dat maakte indruk. ''Het was destijds de eerste niet Joodse begraafplaats, een kerkhof dat om hygiënische redenen in 1778 in de duinen werd aangelegd.''

advertentie <p>Banner Woonboulevard Oss midden dec19</p>

Lees ook deze artikelen