Wat is toch dat zoemende geluid in de Maaspoort?

Is het de windmolen op Treurenburg, een koelcentrale, de snelweg of is het simpelweg de wind? Één ding is het zoemende geluid in de Maaspoort zeker: irritant. 'Ik kan er niet van slapen.'

Op woensdag postte de Bossche Deveney van den Broek een video op Facebook waarin ze een vervelend, zoemend geluid vastlegt vanuit haar woning in de Maaspoort. "Weet iemand waar dit vandaan komt?", luidde het onderschrift.

Al snel stroomden de reacties binnen. Deveney is bepaald niet de enige die het hoort. Haar bericht zorgde ook voor de nodige speculatie. "Iemand wist eerder te melden dat het een natuurfenomeen was", luidt een reactie. Ook de windmolen op Treurenburg wordt aangewezen als boosdoener.

Bekijk hieronder de video vanuit de Maaspoort.

'Kan er niet van slapen'

Ook vanuit Rosmalen, Empel en Engelen klagen mensen over het geluid, wat sommigen doet vermoeden dat het geluid van (werkzaamheden aan) de snelweg A59 komt. Daarop zeggen anderen weer dat het al jaren te horen en is het geluid anders is dan het gebruikelijke snelweg-geluid.

Wat het ook is, Deveney is er goed klaar mee. "Het is een constant bromgeluid. Het is zelfs binnenshuis te horen en als ik het raam open doe of het rooster opendoe, is het heel intens", zegt ze. "Ik heb er zelfs niet door kunnen slapen." Ze is niet de enige. "Het is al jaren aan de gang, ik raak er oververmoeid van en kan er niet door slapen", luidt een andere reactie onder het bericht.

De omgevingsdienst Brabant Noord heeft naar eigen zeggen één klacht ontvangen in de afgelopen twee weken. Die ligt volgens de dienst bij de gemeente. Die weet van niets: "Voor zover ik weet hebben wij daar geen meldingen over ontvangen", aldus een woordvoerder.