Waterschap Aa en Maas lost stank op met nieuw filter

Met zicht op een permanente oplossing voor de stankoverlast in de Maaspoort, moet een tijdelijke maatregel vanaf maandag al uitkomst bieden.

Daarmee lijkt er na zes maanden een einde te komen aan de stankoverlast in de Maaspoort. De stank wordt veroorzaakt doordat de filters in het gebouw waar slib wordt verwerkt, niet goed werken.

 Vorige maand nam Waterschap Aa en Maas al maatregelen aan de bestaande twee filters bij het slibgebouw. Sindsdien werkt er één goed, de ander niet. Dit komt doordat er teveel ammonium in zit en die stof slaat het filter lam. Vrijdag of na het weekend wordt dat filter vervangen door een nieuw filter.

Tijdelijk
“Het nieuwe filter is een tijdelijke maatregel”, legt projectmanager Antoine van Geffen van Waterschap Aa en Maas uit. “Dit filter is duur in het gebruik. Het moet regelmatig schoongemaakt worden en dat is kostbaar op lange termijn.” Daarom gaat het Waterschap een tussenstap inbouwen zodat Aa en Maas daarna weer het standaard filter kan gebruiken.

 De definitieve oplossing voor de stankoverlast laat dus nog even op zich wachten. Van Geffen: “We trekken daar twee maanden voor uit. Maar zo lang hoeven omwonenden geen last te hebben van stank. Het tijdelijk filter neemt ook de stank van het slibgebouw weg.”

advertentie

Lees ook deze artikelen