Waterschap over kritiek op kappen van bakenbomen: ‘bomen aan eind van levensduur’
De karakteristieke bakenbomen langs de oevers van de Maas moeten worden gekapt omdat ze aan het einde zijn van hun natuurlijke levensduur. Dat zegt Waterschap Aa en Maas als reactie op de kritiek die er is gekomen op de plannen.
De SP in Oss wil de kap tegenhouden en heeft daarover aangeklopt bij het college van B en W. De partij is bang dat het bekende landschap langs de rivier zijn karakter verliest als veel van de bakenbomen verdwijnen.
De Canada-populieren werden 80 jaar geleden over een traject van zo’n 100 km geplant om voor schippers de vaargeul van de rivier duidelijk aan te geven. Volgens het waterschap is er eigenlijk geen keus en is het verstandig om de bomen te kappen, gezien hun leeftijd. Veel zijn er al omgewaaid en de komende decennia gaan er steeds meer omvallen, zo is de uitleg. En daarmee komt er ook een eind aan de kenmerkende samenhangende structuur, de bomenlaan langs de Maas.
Nieuwe generatie
Drie provincies en 14 betrokken gemeenten hebben daarom samen met het Rijk besloten om een nieuwe generatie bakenbomen aan te gaan planten. Dat wordt meteen onderdeel van het project Meanderende Maas in de omgeving van Oss. Daarbij worden dijken verzwaard en komt er tegelijk ook meer ruimte voor de rivier in het geval van hoog water. Op de plekken waar oevers worden verlaagd, moeten de bakenbomen ook wijken. In Oss gaat het om 6 bomen bij de Ossekamp, 14 bij De Waarden en 12 bij Megen. Om later toch een bomenstructuur te behouden, worden de nieuwe bomen op het verlaagde maaiveld geplant.
De eerste drie nieuwe bakenbomen werden een jaar geleden al geplant. Voor het kappen van de oude bomen is een vergunning aangevraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer de kapwerkzaamheden kunnen beginnen.