advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

'We zullen erg op de centen moeten letten'

"We zullen erg op de centen moeten letten", vertelt conservator Wouter Prins nadat 'zijn' museum Krona maanden gesloten is geweest.

Net als andere musea moest het Krona op vrijdag 13 maart noodgedwongen de deuren sluiten vanwege het coronavirus. Hierdoor heeft het Udense museum de nodige bezoekers misgeslopen en dus ook inkomsten van de kaartverkoop. "Gelukkig liep de subsidie van de gemeente wel door", aldus Prins. 

Tekst loopt door onder de video​​​​ 

Over een faillissement hoeven de medewerkers en bezoekers zich geen zorgen te maken, maar de sluiting blijft niet zonder gevolgen voor het museum. Na de expositie over Rembrandt, die van 12 maart tot en met 19 april zou duren, zou een tentoonstelling over kunstenaar Marc Chagall volgen. Het project over Chagall, ook bekend van het tv-programma van Jeroen Krabbé, kan echter om meerdere redenen niet doorgaan. 

Op het moment is het niet mogelijk om alle kunstwerken van over de hele wereld naar Uden te laten komen. Ook is het niet mogelijk om de, naar schatting, tienduizend bezoekers te ontvangen door de richtlijnen van de overheid.

Daardoor blijven de ruim 20 etsen van Rembrandt, waaronder het exemplaar dat werd ontdekt tijdens opnames van Tussen Kunst en Kitsch in het museum, langer hangen.

Voorzorgsmaatregelen
Om de terugkeer van kunstliefhebbers zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft het museum de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. "We hebben spatschermen bij de balies geplaatst, bezoekers moeten vooraf reserveren en er zijn looproutes aangelegd."