advertentie Banner SNLR.nl

'Weggooien kan altijd nog'

UDEN â Het moet vanaf vandaag een stukje gemakkelijker worden om afval in te leveren op de Udense milieustraat. Afgelopen dagen is de milieustraat verbouwd en aangepast. Op deze manier moeten bezoekers hun afval beter en gesorteerd kunnen inleveren. Vrijdagmiddag konden Udenaren terecht in de vernieuwde milieustraat.

"Rood is de huisstijl van Van Kaathoven die is vandaag begonnen met de inzameling hier in Uden", vertelt een medewerker van de milieustraat. Om 13.00 uur was het dan ook meteen een drukte. Tientallen auto's stonden in de rij om hun afval weg te kunnen brengen. "Je moet er op tijd bij zijn anders sta je in de file", lacht Udenaar Ton van de Vegt. "Ik was hier om 12.15 uur en kan nu twee kuub hout wegbrengen".

Volle auto's en soms ook nog met aanhangwagen komen het terrein oprijden. Maar wat het meeste gebracht wordt is het snoeihout. "Qua oppervlakte is er niets veranderd maar door compact alles op te stellen kunnen we toch acht of negen stromen meer verwerken dan eerst". Door het beter scheiden kunnen meer grondstoffen en materialen hergebruikt worden. "Dit is een mooi eindpunt van je afval ook omdat je het hier gescheiden kunt aanbieden".
KringloopcontainerNiet alle spullen worden weggegooid in containers. De nieuwe milieustraat heeft één container waar geen afval in terecht komt. "Mensen kunnen hier de artikelen op tafel zetten, waarvan ze denken dat ze nog een tweede leven kunnen hebben. Deze spullen worden dan door de kringloop weer opgehaald. Dit draagt bij aan de doelstelling van Van Kaathoven om minder restafval te verwerken. Weggooien kan altijd nog".