Weinig handen op elkaar voor bestemmingsplan landgoed De Berkt
De commissie van de gemeente Bernheze was niet erg te spreken over het bestemmingsplan over de ontwikkeling van landgoed De Berkt in Heesch. De partijen vielen vooral over de komst van twee woningen aan de Vinkelsestraat en de nevenactiviteiten bij het landgoed.
Na drie insprekers, die duidelijk lieten blijken weinig in de gepresenteerde plannen te zien, was het de beurt aan de commissieleden om het dossier over De Berkt te bespreken. Een langlopende zaak, die nog niet zo snel tot een concreet resultaat lijkt te komen, zo bleek woensdagavond. Het plan kreeg bij de VVD 'niet de handen op elkaar' en het CDA stelt er 'vraagtekens bij en heeft er moeite mee'.
Wat houdt de ontwikkeling van landgoed De Berkt in?
Landgoed De Berkt ten zuidwesten van Heesch moet weer zijn oude allure gaan terugkrijgen. De gemeente Bernheze heeft besloten mee te werken aan plannen die hiervoor zijn ontwikkeld. Het gaat om het adellijk huis aan de Kasteellaan en de omliggende natuur- en agrarische gronden. De initiatiefnemers willen de allure van het landgoed herstellen als cultuurhistorisch monument. Er moet ook een duurzaam watersysteem komen en de biodiversiteit moet worden vergroot. Daar is een bestemmingsplan voor opgesteld, waar zienswijzen op zijn ingediend. Over dat plan is woensdagavond in de commissie Ruimtelijke Zaken van de gemeente Bernheze gesproken.
Zo vroeg Lokaal zich af waarom er twee woningen aan de Vinkelsestraat moeten komen om een landgoed te ontwikkelen. Progressief Bernheze was daar ook niet over te spreken en heeft tot op heden 'geen spijt om bij eerdere voorstellen ook tegen te stemmen bij woningbouw aan de Vinkelsestraat.'
Maar volgens het college is daar een simpele reden voor. "Als er een landgoed wordt ontwikkeld, moet je financiële dragers hebben. Daarom is er bewoning toegevoegd aan het plan, ook al weet ik dat het controversieel is. Je kan niet ontwikkelen zonder bebouwing, dan is het niet betaalbaar", zegt wethouder Edwin Daandels.
Ook werd het ruime aanbod aan nevenactiviteiten bij het landgoed besproken, en daar was de commissie niet over te spreken. Volgens de commissieleden zijn de mogelijkheden daar veel te ruim voor, net als dat het nog niet erg concreet is welke activiteiten daar dan zouden komen. Terwijl het college juist aangaf dat daar keuzes in zijn gemaakt, door onder meer maar één van de mogelijke nevenactiviteiten tegelijk te organiseren.
Wat nog naar voren kwam bij de bespreking van De Berkt in de commissie, was dat er in de omgevingsdialoog louter positieve signalen te horen waren. Dat wekte verbazing bij 50PLUS, en een van de insprekers gaf aan dat dat er ook heel negatief is gereageerd, alleen dat de gestelde vragen nooit zijn beantwoord. Ook hebben ze het verslag nooit ontvangen. "Het is jammer dat dan een omgevingsdialoog wordt gedeeld die positief zou zijn", aldus een van de insprekers.