Uitgaan zonder anderhalve meter: 'het voelt als vrijheid'

Kroegen vol met dansende mensen - het is een beeld dat anderhalf jaar niet te zien was. Zaterdagavond konden mensen weer zonder de anderhalve meter afstand stappen en daar werd reikhalzend naar uit gekeken.

“Ik ben heel blij dat de anderhalve meter is verdwenen. Je kan weer met grotere groepen op het terras zitten en lekker feesten", aldus één van de dolgelukkige kroeggangers. "We hebben hier zo lang op moeten wachten en het voelt als vrijheid." Na het opheffen van de afstandsmaatregel bruist het Udense uitgaanscentrum weer als voor corona. Mensen van alle leeftijden verzamelen zich in de vele kroegen en genieten volop van het herboren uitgaansleven.

Even wennen

Het feesten in kroegen was sinds maart 2020 een tijd lang onmogelijk en daarom was het voor sommige bezoekers tóch weer even wennen. “Je hebt toch anderhalf jaar op elkaar moeten letten en dat hoefde deze avond ineens niet meer", vertelt een man die met een vriend buiten de kroeg staat. "Dat voelt wel een beetje gek dat je dan ineens weer kan knuffelen en met elkaar zo in een kroeg kan staan." 

Ook de 'dancemoves' zijn voor enkelen weer een uitdaging. "Het is na anderhalf jaar toch wel weer even wennen en kijken hoe je met elkaar schuifelt."

(Tekst loopt verder onder video)

Niet helemaal normaal

Zonder afstand is het avond- en nachtleven weer een beetje terug naar het normaal. Althans normaal - kroegen en clubs moeten nog wel hun deuren om middernacht sluiten en bij verschillende uitgaansgelegenheden is een coronapas verplicht, ondanks onbegrip bij sommigen voor deze regel. "Als ik heel eerlijk ben, snap ik niet dat de kroegen eerder sluiten. Wat maakt het uit of de club of kroeg om middernacht of ’s morgensvroeg sluit? Corona maakt daar geen onderscheid tussen.” 

Ook Dick van Zutven, kroegbaas van café 't Stulpke neemt een kritisch standpunt in tegenover de overgebleven maatregelen. "Het nachtleven is nog niet helemaal als vanouds. We mogen maar tot middernacht en we moeten ook die QR code van de gasten controleren. Dat is eigenlijk niet de taak van de horeca. Die taak hoort bij de overheid te liggen. Echter hebben we helaas geen keuze, want als je het niet doet, wordt je gestraft." 

Desondanks is Van Zutven ook hoopvol over de toekomst. "We zijn nu gelukkig ook binnen open en we mogen elkaar weer vastpakken en een dansje maken. Het is zeker wennen – ook voor de bezoekers. Voor sommigen van hen zal het lang duren voordat ze elkaar weer een hand gaan geven, elkaar gaan knuffelen of kussen. Maar ik weet zeker dat dat weer terug komt, hoor."