advertentie Banner SNLR.nl

Wereldwinkel Heesch heeft doel voor een deel bereikt

De Wereldwinkel in Heesch is al voor de helft leeg. In december sluit de winkel na 27 jaar haar deuren. Dat roept bij de voorzitter wel emoties op.

"Het zit in mijn hart. Het is een stukje ziel", zegt Mia van den Hurk, die al vanaf het begin betrokken is bij de winkel. 

Er zijn twee redenen voor het stoppen van het filiaal in Heesch. De leiding kon geen nieuwe kartrekker vinden voor de komende jaren. Bovendien brengt de huidige locatie, de Pas, extra onzekerheid met zich mee. De Pas moet omgebouwd worden naar De Nieuwe Instelling. Eerder was de vestiging in Heeswijk-Dinther al genoodzaakt te stoppen. In Bernheze blijft de Wereldwinkel wel geopend in Nistelrode.

Wereldwinkels zouden zichzelf overbodig moeten maken. Dat is voor een deel gelukt, want fairtrade foodproducten liggen in de supermarkt

• Mia van den Hurk, Wereldwinkel Heesch

Fairtrade foodproducten in supermarkt
Het doel van de Wereldwinkel is om producenten uit derdewereldlanden een rechtvaardige prijs te gunnen voor hun producten. "We hebben voor een deel ons doel bereikt", vindt Van den Hurk. "Wereldwinkels zouden zichzelf overbodig moeten maken. Dat is voor een deel gelukt, want fairtrade foodproducten liggen in de supermarkt. Alleen wat betreft kunstnijverheid is het nog anders."

'Producten voor noppes verkopen'
De problemen zag ze met eigen ogen in Mexico en Guatamala. "Daar word ik nog emotioneel van, want je zag dat die mensen niets hadden. Ze waren zo afhankelijk dat ze de producten voor noppes verkopen. Daarom ben ik blij dat ik in de Wereldwinkel werk, want dan weet je in ieder geval dat de mensen daar een eerlijke prijs krijgen."

Tijdens de afscheidsavond op 11 december in de theaterzaal van De Pas treedt een groep statushouders uit Tiel op. De kaartjes zijn gratis verkrijgbaar bij de Wereldwinkel. 21 december is de zaak voor de laatste dag geopend.