Wethouder Bernheze bezocht drie chalets op de Wildhorst: 'Er wordt op een correcte manier gehandeld'

Wethouder Peter van Boekel bracht met een boa een bezoek aan drie chalets op de Wildhorst naar aanleiding van het aan het licht brengen van de slechte leefomstandigheden door onderzoek van Dtv. "Het waren jongeren die het niet nauw namen met de afspraken", is zijn conclusie.

Het onderwerp werd uitgebreid besproken in de commissievergadering van woensdagavond. “In elke vergadering heeft Peter van Boekel steeds gezegd dat de arbeidsmigranten er op de Wildhorst goed bijzitten, maar nu blijkt dit helemaal niet het geval te zijn”, reageerde de fractievoorzitter van Politieke Partij Blanco, Marko Konings al eerder, die de wethouder nu ter verantwoording riep over de situatie.

Bewoners overtreden regels

Toen Van Boekel voor het eerst de videobeelden van de binnenkant van de chalets te zien kreeg zei hij  dit onacceptabel te vinden: “Wij nemen de gepaste actie die relevant is. In dit soort situaties is een boete volgens mij onvoldoende." Een bezoek aan het park maakte de wethouder duidelijk dat de verslechterde kwaliteit van de woningen deels sommige bewoners aan te rekenen viel. Jongeren zouden zich niet houden aan gemaakte afspraken die gelden op het terrein. "Ze maakten meerdere malen rookmelders onklaar en vervuilden de boel in en rondom het chalet", vertelt Van Boekel. Na herhaalde waarschuwingen werd zelfs besloten door de werkgever dat de betreffende jongeren de chalets moesten verlaten. Zij kregen een andere locatie toegewezen en verblijven nu op een ander park. "Dat zinde ze niet en toen hebben ze FNV gebeld, die heel snel met een paar mensen op de stoep stonden", geeft Van Boekel als reden voor de berichten van de FNV die de slechte kwaliteit van de chalets ook aankaartte.

Dit is niet waar je lang zou willen wonen en het kan ook beter, zonder enig twijfel.

• Wethouder Peter van Boekel

Iedere maand is er iemand van het verhuurbedrijf aanwezig op de Wildhorst die reparaties uitvoert waar nodig, vertelt Van Boekel over de gang van zaken. Ook is er maandelijks een controle op technische zaken, zoals brandmelders en verwarming. "In de chalets hangt zelfs een lijst waar op staat waar mensen naar kunnen bellen en dan worden kapotte dingen hersteld." Ook worden er regelmatig nieuwe matrassen neergelegd, omdat het verloopt groot is, liet de verhuurder weten aan Van Boekel. De boa met wie Van Boekel het park bezocht liet hem ook weten maandelijks een bezoek te brengen en zelden of nooit meldingen te krijgen. En anders worden die heel snel opgelost.

'Meer kunnen we niet doen'

De locatie wordt dus geregeld bezocht, maar in de coronatijd zijn er minder controles dan gebruikelijk. "Ook in het kader van onze eigen veiligheid", stelt Van Boekel. "Mijn overtuiging is dat er op een correcte manier wordt gehandeld", zegt Van Boekel.

"Dit is niet waar je lang zou willen wonen en het kan ook beter, zonder enig twijfel." Maar, ziet Van Boekel ook: "Het zijn nette kamers waar twee of drie personen inzitten, afhankelijk van de grootte van de chalets." Tot slot zegt de wethouder: "Er zijn echt veel dingen verbeterd ten opzichte van 2019 en het is redelijk opgeruimd. Ik heb dat nu gecheckt en meer kunnen we op dit moment niet doen."