Wethouder Bernheze wil twee windmolens op Bernhezer grondgebied

Om de energieopgave in Bernheze te halen, zijn twee windmolens óf 26 hectare aan zonneweides nodig. Wethouder Rien Wijdeven heeft een duidelijke voorkeur voor de windmolens. "Windmolens zijn veel kostenefficiënter."

De gemeente Bernheze moet nog plannen maken om de energieopgave voor 2030 te halen. Op dit moment is een derde van de 0,06 terawatt ingevuld en een derde zit in de pijplijn. Voor het resterende deel ligt nog een opgave. "Er is een grote strijd in het buitengebied tussen landbouw, natuur, bedrijven en duurzaamheid. Grond is schaars. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. En dan zijn twee windmolens een stuk beter dan 26 hectare aan zonneweides."

Vanwege de radar van Vliegbasis Volkel is plaatsing van de windmolens alleen aan de westzijde van de gemeente een optie. Door windmolens bij industrieterrein Heesch-West is al een streep gezet. "Die streep blijft staan", zegt de Lokaal-wethouder. "Dat is de afspraak die we hebben gemaakt en daar houden we ons aan."

Samenwerken met andere gemeentes

Zaken met elkaar combineren heeft de voorkeur van de wethouder. De gemeente Meierijstad is bijvoorbeeld concreet met vier windmolens bezig en zoekt in het Wijboschbroek nog naar locaties voor meer windmolens. "In hoeverre kun je op ons grondgebied daar twee molens aan toevoegen? Dat gaat we onderzoeken. Dan heb je één ensemble en ook minder aansluitkosten dan ergens anders plompverloren in Bernheze."

Wijdeven stelt het tot slot op prijs dat burgers en bedrijven zelf met initiatieven komen, waarbij de opbrengst ten gunste komt aan de eigen omgeving. Aan het eind van het jaar moet duidelijk zijn waar de windmolens in Bernheze zouden moeten komen, of dat er toch de voorkeur is voor 26 hectare aan zonnepanelen.