'Binnenhalen songfestival zou goed zijn voor hele regio'

“De hele regio heeft er wat aan als het Eurovisie Songfestival naar Den Bosch komt” Dat zei wethouder Mike van der Geld na de overhandiging van het Bidbook aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, Shula Rijxman.

De wethouder doelt daarmee onder andere op 7000 overnachtingsplekken in Den Bosch en omstreken die er voorhanden zijn. Maar er zijn ook andere voordelen die de regio er economisch uit kan halen volgens Van der Geld.

Fietskoerier en Brassband
Woensdagochtend mochten de vijf steden die het grootste liedjesfestijn ter wereld willen organiseren hun plannen presenteren in Hilversum.

Utrecht hield het bescheiden en stuurde een eenvoudige fietskoerier met het bidbook en Maastricht pakte uit door de touringcar van Andre Rieu te vullen met een Brassband, een bonte stoet van mensen en de gouverneur van Limburg en de burgemeester van Maastricht. Ook Arnhem en Rotterdam presenteerden zich uitgebreid.

Den Bosch zocht het bij de presentatie in de mode met modellen in de jurken van ontwerper Addy van den Krommenacker en de bekende Bossche Bollen, maar dan in de kleuren van de provincie. Daarnaast was er een Bidbook dat licht geeft bij de opening ervan verwijzend naar ‘daar brandt nog licht’ uit het nummer over Brabant van Guus Meeuwis.

(tekst gaat door onder de video) 

Financiën
Daar in Hilversum werd ook bekend wat de financiële gevolgen zijn als het evenement naar de hoofdstad van Brabant komt: De gemeente draagt 3 miljoen euro bij, de provincie 1 miljoen euro en Libéma als eigenaar van de Brabanthallen 1,2 miljoen euro. Volgens wethouder Van der Geld zijn dit gegarandeerde bedragen en dat geldt volgens hem niet voor de 15 miljoen euro die Rotterdam heeft genoemd.

Ook de provincie draagt dus bij: “Het songfestival in onze provinciehoofdstad betekent veel voor de samenleving. Voor vrijwilligers, cultuur én voor ondernemers. Al die bezoekers moeten eten, drinken, slapen en recreëren. Dat biedt grote kansen, daarom staan we als provincie garant voor een deel van de kosten als het Songfestival komt”, zegt Marianne van der Sloot, provinciebestuurder voor Samenleving, Cultuur en Erfgoed.

Eurovisie-gedachte
Burgemeester Mikkers zegt in een open brief over de kandidaatstelling van de stad: ’s-Hertogenbosch is zeer gecharmeerd van de Eurovisie-gedachte: iedereen is gelijk, en iedereen moet gelijke kansen krijgen. Wij gaan het Eurovisie Songfestival aangrijpen om nóg meer sociale en maatschappelijke verbinding te maken”

advertentie

Lees ook deze artikelen