Bernheze geeft jonge skaters niet hun zin: ‘de gemeente wil helemaal niks’
Als het aan de gemeente Bernheze ligt, komt er niet zomaar een skatebaan. De 10-jarige Timo van den Akker uit Heesch haalde honderdzeventig handtekeningen op. Zelfs die waren niet genoeg om de skatebaan aan te laten leggen.
‘’Er is gewoon niks te doen hier in de buurt’’, moppert Timo. Tijdens de eerste coronagolf zat hij zich maar te vervelen. Hij begon aan een nieuwe hobby: skaten. Daar was nog geen skatebaan voor en daarom begon Timo een actie. ‘’Een heel goed idee, maar het belangrijkste was wat de mensen hier in de buurt er van vonden’’, zegt vader Edwin van den Akker. Timo ging daarom langs de deuren en hengelde in totaal honderdzeventig handtekeningen binnen, die hij aanbood aan wethouder Peter van Boekel. Maar dit bleek geen succes.
Koude kermis
‘’De gemeente wou helemaal niks’’, baalt Timo. Van Boekel reageert enkel schriftelijk op het voorstel van de jonge skaters: "Wij juichen het toe als inwoners zelf initiatief nemen om hun buurt te verbeteren. We werken daar graag aan mee. Dit vergt echter een grote investering en is daarom niet haalbaar als openbare speelvoorziening. De gemeente ziet dit als een commercieel te exploiteren voorziening en laat initiatieven hiervoor over aan de markt. Omliggende gemeenten hanteren hetzelfde beleid."
Dat Van Boekel zijn antwoorden niet op camera doet, vindt vader Edwin vreemd. ‘’Ik vind dat als je wethouder van de gemeente Bernheze bent, je ook wel iets meer mag laten zien naar de mensen toe’’, vindt Edwin. ‘’Kom zelf voor de camera vertellen waarom het niet kan in plaats van schriftelijk bewijs.’’ De buurt mag wel zelf met een plan komen; dan komt het in aanmerking voor een kleine financiële bijdrage. ‘’Maar dan moeten twintig mensen duizend euro betalen, en dat gaan ze niet doen’’, denkt Timo.
Fietscrossen
Op de plek waar Timo een skatepark wil, lag voorheen een fietscrossbaan. Die was er neergelegd door Raymon van der Biezen, die op deze plek met de sport begon. Later werd hij onder meer Europees kampioen en nam hij deel aan de Olympische Spelen. CDA-wethouder Van Boekel denkt dat een terugkeer van een bmx-baantje reëler is dan een skatebaan. De buurt kan hiervoor een plan maken: waar ze het aan willen leggen, wat ze zelf kunnen doen, wat er nog meer nodig is en hoe het baantje onderhouden gaat worden. De gemeente gaat dan samen met de buurt bekijken of het uitvoerbaar is. "Daar hebben we niks aan", vindt Timo. "Dan moeten we speciaal een crossfiets aanschaffen."
Timo en vader Edwin geven de moed niet op. ‘’We gaan via een andere weg proberen om het toch voor elkaar te krijgen’’, zegt Edwin tot slot.