advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Wethouder over woningbouw in Bernheze: 'Lastig om snelheid er in te krijgen'

Bezwaren van omwonenden en stijgende bouwkosten zijn twee van de redenen waarom Bernheze het nog niet is gelukt om 1150 nieuwe woningen in de gemeente te bouwen.

In de huidige woonvisie heeft Bernheze de opdracht om 900 koop- en 250 sociale huurwoningen te bouwen in de periode tot 2021. In het derde kwartaal van 2020 zijn er 700 kavels verkocht. Bernheze zit nog met een opdracht van 350 woningen. "Het is lastig om de snelheid er in te krijgen", ervaart wethouder Peter van Boekel (CDA). "We moeten nog wat stappen zetten."

Vertraging

Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld het plan Heeswijkse Akkers in Heeswijk-Dinther van 40 naar 70 woningen vergroot en de geplande duurdere woningen in Zwarte Molen in Nistelrode vervangen door kleinere, goedkopere woningen. De vertraging komt bijvoorbeeld doordat er bij veel plannen bezwaar is gemaakt. Een van de voorbeelden is Bergakkers in Vorstenbosch. Daar mag de bouw beginnen na de uitspraak van de Raad van State. Het plan Schaapsdijk in Loosbroek mag voorlopig nog niet van start vanwege een procedure bij de Raad van State.

Een andere reden is dat de bouwkosten stijgen, waardoor kwalitatief goede woningen niet voor dezelfde prijs gebouwd kunnen worden. "Dat maakt het moeilijk om goede afspraken te maken met aannemers." Ook de beleidskaders rond parkeren en groen zijn regelmatig te streng. De vraag is nog in hoeverre de huidige Coronacrisis verdere vertraging in het bouwproces veroorzaakt.

Nog 1090 woningen

Vanuit de provincie Noord-Brabant heeft Bernheze toestemming gekregen om tot 2040 nog 1090 woningen meer te bouwen. In 2021 wordt daarvoor een nieuwe woonvisie opgesteld.