advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Peter van Boekel stopt als wethouder: 'De politiek wordt steeds persoonlijker gemaakt'

Peter van Boekel, wethouder in de gemeente Bernheze, legt per direct zijn taken neer. Hij heeft naar eigen zeggen 'niet meer de energie' om zijn termijn vol te maken.

"Wat me erg raakt en mede heeft geleid tot mijn besluit, is de toenemende verharding in het debat en beeldvorming. Ik ben positief ingesteld en ga steeds uit van het goede van de mens. Zo zit ik in elkaar, zo werk ik en zo wil ik werken. Waarden die ik belangrijk vind – respect, zorgvuldigheid en samenwerken – lijken onder druk te staan.

Hij vervolgt: "Ik zie dat politiek steeds persoonlijker wordt gemaakt. Zaken die niet goed gaan, hoe klein ook, worden uitvergroot. Ik merk dat ik het steeds lastiger vind om dat te relativeren. Er is naar mijn idee te weinig aandacht voor zaken die wel goed gaan. En die zijn er zeker wel. Er is de afgelopen jaren veel tot stand gebracht en daar kijk ik met gepaste trots op terug.”


Met de opmerkingen over het gebrek aan aandacht voor zaken die 'wel goed gaan', reageert Van Boekel waarschijnlijk op de grote tegenstand die hij ervoer bij de dossiers waar hij verantwoordelijk voor was.

'Enorm betrokken'

Van Boekel was zeven jaar werkzaam als wethouder in de gemeente Bernheze en was in die tijd onder meer verantwoordelijk voor volkshuisvesting en ruimtelijke ontwikkeling. Daarvoor zat hij twaalf jaar in de gemeenteraad, acht jaar als fractievoorzitter van CDA Bernheze. 

"Ik merk dat ik de energie niet meer heb om mijn termijn vol te maken. Voor mijn eigen welzijn en gezondheid moet ik een stap terug zetten. Ik heb mij altijd volledig ingezet voor de taken waarvoor ik bestuurlijk verantwoordelijk ben. Ik voel me enorm betrokken bij onze gemeente en ervaar dagelijks hoe belangrijk het is om alle energie in te zetten om het beste te doen voor onze gemeente", aldus Van Boekel in een reactie op zijn vertrek.

Van Boekel werd in de zomer van 2020 het onderwerp van gesprek in de Bernhezer politiek, toen hij vanwege ziekte lange tijd afwezig was. De vier oppositiepartijen dienden destijds gezamenlijk een motie van afkeuring in tegen het college van B en W in Bernheze. D66, VVD, Progressief Bernheze en Blanco keurden het namelijk ten strengste af dat ze niet op de hoogte waren van de langdurige afwezigheid van Van Boekel.

Het CDA Bernheze gaat op zoek naar een opvolger. Tot die tijd nemen de andere wethouders de taken van Van Boekel waar.