Wethouder richting provincie: 'Mensen uit Bernheze zijn ook Brabanders'

Dat de provincie Noord-Brabant mestverwerker Jennissen toestemming gaf om flink uit te breiden, vindt wethouder Rien Wijdeven nog altijd schrikbarend. Ook na de door de provincie verloren rechtszaak vallen er harde woorden op het gemeentehuis in Heesch.

"Het is schandelijk dat een provincie, die een paar weken geleden het Schone Lucht Akkoord heeft getekend, een vergunning verleent voor iets dat de geurfactor met de factor drie tot zeven laat toenemen. Dat is niet te verkopen", aldus Wijdeven.

De rechtbank Oost-Brabant oordeelde afgelopen vrijdag dat de provincie de vergunning niet mocht wijzigen. Als de aanpassing van de vergunning door mocht gaan, had het bedrijf 72.000 ton dierlijke mest mogen verwerken. Eerder was dit 37.500 ton. De gemeente had een grote hoeveelheid buurtbewoners achter zich staan. Wijdeven neemt de provincie nog steeds veel kwalijk. "Ze zouden ook eens de kant van de buurt moeten belichten. Ze staan te veel achter de mestverwerker. De mensen uit Bernheze zijn ook Brabanders."

Geheel tegen mestverwerking is Wijdeven net. "Er liggen ook veel kansen, maar dan moeten we wel samen de juiste weg bewandelen en niet deze. Want dit wekt nog meer argwaan bij de bewoners en omgeving en daar is niemand mee gediend."

Complexiteit

De provincie Noord-Brabant bestudeert het vonnis nog voor een mogelijk hoger beroep. "Dat vergt met dit dossier meer tijd dan normaal vanwege de complexiteit van meten van stank en geur. Alleen al het gegeven dat er meerdere manieren zijn om stank en geur te meten maakt het ondoenlijk om nu op inhoud een antwoord te geven", reageert een woordvoerder van de provincie.