advertentie Banner SNLR.nl

Wethouders: ‘Als het regent in België wordt de auto al uit de stal gehaald’

Ook voor de wethouders is het autogebruik van ouders een belangrijk obstakel voor veilige verkeerssituaties rondom scholen. “Wij vinden dat onze kinderen allemaal maar met de auto moeten”, aldus Joop van Orsouw.

“Als gemeente sturen wij in toenemende mate op gedrag in plaats van fysieke maatregelen”, aldus Rien Wijdeven, de wethouder uit Bernheze. Hij blikt terug op hoe hij vroeger zelf naar school werd gebracht. “We gingen gewoon allemaal met de fiets, een paar kilometer. Dat was nooit een probleem. Maar tegenwoordig is het zo dat als het regent in België, de auto al uit de stal gehaald wordt om de kinderen naar school te brengen. Ik denk dat dat heel anders kan”, concludeert Wijdeven.

Tekst loopt door onder de video. 

Hij wijst op het belang van gesprekken tussen ouders, directies en bestuurders. “We kunnen natuurlijk niet overal zomaar twee honderd parkeerplekken extra gaan aanleggen. Dat zorgt ook waarschijnlijk alleen maar voor meer frustratie. Het is belangrijker dat ouders met scholen in gesprek gaan en er alles aan doen om kinderen met de fiets of lopend naar school te brengen. Dat vergroot dan ook weer de verkeersveiligheid.”

Ook wethouder Van Orsouw ziet een belangrijke rol voor ouders en directies. “De gemeente heeft natuurlijk ook een rol, maar de grootste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen.”

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.