advertentie Banner SP Website

Lilianne Ploumen, Twitter

Wie moet Asscher opvolgen bij de PvdA? Lokale kopstukken spreken zich uit

De kindertoeslagaffaire heeft niet alleen zijn sporen achtergelaten op het kabinet Rutte III. Nog vóór het aftreden van het kabinet afgelopen vrijdag besloot PvdA-leider Lodewijk Asscher, verantwoordelijk minister in een eerder kabinet, op te stappen. Wie moet hem opvolgen?

De vraag wie na het vertrek van Asscher de kar moet gaan trekken bij de Pvda is een lastige, zo blijkt. De fractievoorzitters van de PvdA in de regio hebben geen duidelijke voorkeur voor een opvolger. Alleen de Osse fractievoorzitter Iris van Dinther zou graag Lilianne Ploumen naar voren zien stappen. De Limburgse lijkt op dit moment de beste papieren te hebben.

Pieter Paul Slikker, die als fractievoorzitter in Den Bosch eerder een motie om Asscher expliciet te steunen opstelde, wil nu geen voorkeur uitspreken.  

'Allemaal toppers'

Ook Jesse Janssen van Progressief Bernheze (een samenwerkingsverband van GroenLinks en de PvdA) wil nog niet kiezen. “De PvdA is een grote club met heel veel goede mensen. Ik hoor de namen van Lilianne Ploumen, Ahmed Aboutaleb en Kim Putters heel regelmatig de revue passeren. Allemaal toppers, maar ik heb op dit moment nog geen duidelijke voorkeur.”

Iris van Dinther (PvdA Oss) heeft die dus wel. “Ploumen heeft veel ervaring, staat al hoog op de lijst, is empathisch en een echte sociaal democrate. Bovendien zou ik het goed vinden als de PvdA nu een vrouw als lijsttrekker krijgt.”

Ik zou het goed vinden als de PvdA nu een vrouw als lijsttrekker krijgt

• Iris van Dinther, PvdA Oss

De Udense PvdA heeft in de persoon van Ingeborg Tros geen voorkeur. “Het overnemen van het leiderschap van de PvdA vergt veel moed van de persoon die het op zich gaat nemen. Ik wens hem of haar dan ook veel moed, sterkte, energie en wijsheid toe.”