'Wie wil er meedenken met de gemeente Bernheze?'
Bernheze werkt aan nieuw participatiebeleid. De meeste inwoners van Nistelrode zien het wel zitten als ze mogen meedenken, alleen is er in het verleden niet altijd naar hun wensen geluisterd.
Columnist Ine van Kempen geeft in het tv-programma Stemmingmakerij als voorbeeld de fietstunnel aan de rand van het dorp. "Als ik denk aan al die verschillende meningen die ik gehoord heb over de aanleg van de fietstunnel dan verwacht ik dat er heel wat aanmeldingen komen."
Voor de fietstunnel kwam het echter te laat. In verband met subsidietoekenning moest snel gehandeld worden. Toen bleek haastig gewerkt te zijn, waardoor het project pas maanden later dan gepland afgerond kan worden. "Wat gaat de gemeente doen met al die meedenkers, met al die meningen, grootste plannen en goede adviezen? Gaan die een rol spelen in het beleid of zal de hoofdrol uiteindelijk toch weer de portemonnee zijn?"
Voorbijgangers bij de supermarkt aan de Parkstraat in Nistelrode zijn het er over eens dat het goed is als de gemeente burgers erbij betrekt. "Ik denk dat er heel veel inwoners van Bernheze zijn die dingen hebben waar ze over willen praten", vertelt een man.
Tweede supermarkt
De vraag is alleen of de mensen die meepraten uiteindelijk ook invloed hebben op het beleid van de gemeente. Daar is vooraf, zonder eigen ervaring, weinig van te vinden. Al hoewel. "Anders was hier wel een tweede food-winkel geweest. Die wens hebben ze volledig aan hun laars gelapt." En: "Dan kwam er meer nadruk komt op Nistelrode. Veel aandacht trekt toch naar Heesch. Daar kunnen we weinig aan doen. Of er moeten andere mensen in de raad komen."
Ook Van Kempen heeft een negatieve ervaring uit het verleden. "Lang geleden heb ik ooit meegedacht over een nieuw gemeenschapshuis in Heesch. Wij meenden, als echte amateurtoneelspelers heel veel verstand te hebben van 'theater maken'. Maar helaas, van onze ideeën, adviezen en meningen hebben we nooit meer iets teuggezien."