advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Wie wint de slag om de stem van jongeren? ‘Je moet ze aan je weten te binden’

Rondom de Tweede Kamerverkiezingen is alles anders. Vanwege corona mag er al sinds maandag gestemd worden, senioren mochten per brief stemmen én voor jongeren die net 18 zijn geworden - zoals Bosschenaar Tristan Koppers - is het óók een bijzondere tijd.

Jongeren en politiek. Het is niet direct de meest voor de hand liggende combinatie. Maar nu de Tweede Kamerverkiezingen volop bezig zijn, kunnen ook jongeren van zich laten spreken door hun stem uit te brengen.

Één van hen, de 19-jarige Tristan Koppers, mag dat voor de eerste keer in zijn leven  doen. Hij heeft er zin in, al vond hij het naar eigen zeggen moeilijk om zich er goed op voor te bereiden: “In deze coronatijd is het lastig dat geen enkele partij je mag aanspreken. Je moet vooral uitgaan van social media, flyers die je in de bus krijgt en een beetje tv kijken. Maar jongeren kijken tegenwoordig niet veel tv meer, dus da’s best lastig. Het is vooral via social media.”

(Tekst loopt door onder de video)

Koppers vindt dat er ook in het onderwijs meer aandacht mag worden besteed aan politiek: “We spreken er bijna niet over, aangezien je er op school amper les over krijgt. Je moet overal zelf research gaan doen en als jongere is dat nooit leuk.”

Bedroevend

Dat jongeren moeilijk te bereiken zijn, weten twee jonge Bossche Tweede Kamerkandidaten als geen ander. Volgens de 21-jarige Bram Roovers, de nummer 30 op de kandidatenlijst voor de SP, moet hij daar zelf zijn steentje aan bijdragen: “Jongeren hebben meestal niet zo ’n goede opkomst, terwijl zij juist wél ontzettend geraakt worden door de maatregelen. Het is mijn taak als kandidaat om jongeren ervan te overtuigen dat de politiek ook beslissingen maakt die hen raken. En dat de wereld waarin zij leven ook gevormd wordt door politieke beslissingen.”

Dat beaamt Stan Peters, 24 jaar oud en de nummer 31 voor de PvdA. Hij zag dat zijn partij de slag om de jongeren eerder pijnlijk heeft gemist: “Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging de PvdA enorm op zijn bek. En als het aan jongeren had gelegen hadden ze geen negen zetels behaald, maar drie. Bedroevend slecht. Je moet jongeren aan je weten te binden”, aldus Peters, die aangeeft dat PvdA over een jonge kandidatenlijst beschikt: “We hebben tien twintigers op de lijst, dus je gaat sowieso een aantal jongeren voor de PvdA terugzien in de Tweede Kamer, na deze verkiezingen.”