Broer en zus Maik en Inge van der Heijden

Hertest wielrenner Inge van der Heijden uit Schaijk negatief

Door een positieve test op het coronavirus kan wielrenner Inge van der Heijden zaterdag niet van start gaan op het NK wielrennen in Drenthe.

De 21-jarige wielrenster uit Schaijk had geen klachten. Toch testte ze positief op Covid-19. Ook haar teamgenoten Yara Kastelijn en Aniek Van Alphen en ploegleider Camiel van den Bergh van Ciclismo Mundial blijven uit voorzorg uit koers.

Van der Heijden is de regerend Nederlands beloftenkampioen in het veld. Ook op de weg is ze actief. Tijdens het vorige Nederlands kampioenschap op de weg, in 2019, werd Van der Heijden 51e.

Update 19.00 uur

Inge van der Heijden laat op social media weten dat uit een hertest blijft dat ze corona-negatief is. Ze vraagt zichzelf hardop af hoe betrouwbaar de PCR-testen zijn. Vorige week vrijdag testte Van der Heijden negatief. Afgelopen woensdag was dat omgekeerd. Een positieve test, terwijl Van der Heijden geen symptomen had. Gisteren liet ze zich daarom opnieuw testen, met een negatief resultaat als gevolg. De wielrenster neemt geen enkel risico en zal de komende tijd in quarantaine blijven.

"Ik vind het erg verontrustend dat er kennelijk regelmatig valse-positieve maar daarnaast ook wellicht valse-negatieve testen worden opgeleverd", zegt Van der Heijden. "Nu betreft het een NK wielrennen, wat in mijn geval als veldrijdster niet het allerbelangrijkste is, maar ik maak me meer zorgen over aankomend cyclocrossseizoen als het gaat om bijvoorbeeld klassementswedstrijden. Wanneer wij 1 wedstrijd missen is het klassement al snel om zeep."