Wietvondst dreigt bewoners Vliertstraat dakloos te maken: 'Dit is onmenselijk'

Zes bewoners van de Vliertstraat in Den Bosch dreigen binnenkort dakloos te worden, omdat één van hen betrapt werd op het bezit van wiet. Burgemeester Mikkers is onverbiddelijk en wil de woning sluiten. De bewoners zijn verbolgen en stappen naar de rechter.

Het verhaal begint bij Chris Hemmen. Hij heeft naar eigen zeggen slaapproblemen en kreeg van een vriend zaadjes voor de teelt van vier wietplanten. Hij plantte deze in het buitengebied van de gemeente en haalde de oogst naar binnen om deze te laten drogen.

Bekijk de reportage hieronder. Het artikel gaat verder onder de reportage.

Op 12 november 2020 vindt er een brandveiligheidscontrole plaats. "Onder het mom van een te hoge stroomrekening. Bij die controle werd mijn oogst en wat knipafval gevonden." Burgemeester Mikkers is onverbiddelijk en besluit de woning te sluiten, met de zogeheten wet Damocles in de hand. Daarmee is de burgemeester bevoegd om in te grijpen in een pand waar drugs worden gevonden. Sluiting van de woning dreigt de zes bewoners nu dakloos te maken, want een andere woning is niet snel gevonden.

'Volstrekt disproportioneel'

De vondst bij Chris zorgt ervoor dat ook zijn huisgenoten in de penarie zitten, toch steunen zij hem. "Er wordt ons onrecht aangedaan. De overige bewoners hebben er niets mee te maken. Daarnaast wonen wij juridisch gezien gescheiden. Los daarvan ontbreekt de menselijke maat hier", aldus huisgenoot Bertus Cremers. 

Er wordt ons onrecht aangedaan. De overige bewoners hebben er niets mee te maken.

• Bertus Cremers

Het besluit gaat ook Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen véél te ver. "Het is volstrekt disproportioneel. Er is afval van vier buitenplanten gevonden. Dat was voor persoonlijk, medicinaal gebruik". Heijkamp vindt dat burgemeesters steeds vaker als een sheriff optreden en woningen sluiten, zonder tussenkomst van een rechter.

Een uitzetting heeft volgens hem grote gevolgen, met name in de huidige woningmarkt. "Als bewoners nu uitgezet worden, krijgen zij een negatieve verhuurdersverklaring. Dat betekent dat zij drie jaar niet kunnen huren bij wooncoöperaties in Den Bosch."

Hoger beroep

De bewoners stappen samen met de Bond precaire woonvormen naar de rechter. Vrijdag vond er daarnaast een gesprek met burgemeester Mikkers plaats. Hij blijft bij zijn standpunt: "als het disproportioneel was geweest, had ik dit besluit niet genomen", zegt hij. "Of de rechter dat ook vindt, zien we over een paar weken."

Als het disproportioneel was geweest, had ik dit besluit niet genomen

• Burgemeester Mikkers

De bewoners schermen met hun stroomverbruik, per jaar weergegeven. Die laat een daling zien. "De exacte grond van binnentreden ken ik ook niet uit mijn hoofd, maar wij handelen op basis van signalen en feiten", zegt Mikkers daarover.

Het stroomverbruik aan de Vliertstraat 4 Chris Hemmen

De rechter doet over enkele weken uitspraak in de zaak