advertentie Banner SNLR.nl

Wijkagent Mengerink: 'Wanneer vallen wij om?'

Wijkagent Mike Mengerink, met onder meer het centrum van Uden onder zijn hoede, uit zijn zorgen over de hoge werkdruk. Het zit hem erg hoog. 

De kant van steeds meer doen met minder mensen gaat het volgens hem wel op. ''Wanneer vallen wij om?'' Dit is één van zijn noodkreten tijdens het wijkagentenoverleg donderdagavond. Daar heeft hij zijn zorgen kenbaar gemaakt en die zijn niet mals. ''Als wijkagent moet je tegenwoordig overal bij kunnen springen. Terugbelverzoeken, meldingen, dossiers en overleggen'', schrijft hij op zijn eigen twitteraccount.

Dit gaat echt een keer fout en hoop dat niemand van mijn collega's de dupe wordt

• Mike Mengerink, wijkagent

''Het is wachten tot het een keer fout gaat, het water staat aan de lippen.'' De roostering zit hem bijvoorbeeld dwars. Mengerink heeft bijna geen dagdiensten meer. Het is altijd ochtend, laat of nacht. ''Dit gaat echt een keer fout en ik hoop dat niemand van mijn collega's daarvan de dupe moet worden.''

'Tijd voor verandering'
Hij wil dat er iets met de kritiek wordt gedaan, al heeft hij daar een hard hoofd in. ''Het is  tijd voor verandering, maar ben er bang voor.'' Maar hij nuanceert zijn harde bewoordingen ook. ''Ik ben echt blij dat ik als betrokken wijkagent nog steeds herkenbaar ben en vooral bereikbaar.'' Hij heeft op de avond met agenten onder elkaar in ieder geval duidelijk gemaakt dat het zo niet langer kan.  

Tussen alle kritiek gaat het werk gewoon door. ''Het was een drukke dag, ook nog de zoon van een overleden vader gesproken. Goed gesprek gehad en afspraak gemaakt. Daar doe je het voor, er voor mensen zijn.''

Op social media krijgt hij een steuntje in de rug van zijn volgers. ''De kracht van een wijkagent, I love it.'' is één van de reacties.

Landelijk probleem
Mengerink lucht zijn hart omdat de werkdruk binnen de politie een landelijk issue is. Steeds vaker geven agenten aan dat hun werk steeds zwaarder wordt. De politiebonden zeggen dat het huidige en vorige kabinet meer hadden moeten doen aan dit probleem.