Speeddates, een erehaag én een treurwilg voor vertrekkend wijkagent: ‘Zijn betrokkenheid was magnifiek’

Na elf jaar stopt Roy Otten als wijkagent in de Bossche wijk Maaspoort. Donderdagochtend vond zijn afscheidstournee plaats, langs scholen, cultureel centrum De Schans én het Burgemeester Van Zwietenpark.

Otten vertrekt na meer dan een decennium uit de wijk, voor een baan bij de recherche. De wijk waar hij sinds 2010 een oogje in het zeil hield, wilde zijn afscheid niet geruisloos voorbij laten gaan en organiseerde een afscheidstournee.

Die voerde de agent langs basisscholen Meander, ’t Schrijverke, De Bron en De Wijboom. Bij elke school ontving hij een attentie van leerlingen en de directeur.

(Tekst loopt door onder de video)

Onderweg werd Otten nog verrast door een groot LED-scherm. Die worden normaal ingezet voor verkeerssituaties, maar vandaag prijkte de tekst 'Roy, bedankt voor de vele jaren als (wijk)agent voor de gemeente Den Bosch', langs de weg.

Bij sociaal cultureel centrum de Schans stond voor hem een kopje koffie klaar, terwijl hij coronaproof kon ‘speeddaten’ met wijkprofessionals en vertegenwoordigers uit de wijk. Één van hen is Peter Thijssen, coördinator buurtpreventie. Hij roemt de rol van Otten in de wijk.
“Hij is een stimulerend figuur. Ons team is langzaam gaan groeien, mede door de inzet van Roy. Ik kwam hem een paar jaar geleden nog tegen met één of andere tocht van scholieren. Dan rijdt-ie met zunne motor voorop. Dat is Roy ten voeten uit.”

Jan van Beusekom, de vicevoorzitter van de wijkraad Maaspoort, is eveneens lovend over Otten: “Zijn betrokkenheid bij de wijk was magnifiek.”

De ogen en oren van de Maaspoort, dat was Roy.

• Ronnie van Gaal, wijkmanager.

Nadat leerlingen van basisschool De Bron een erehaag voor de wijkagent hadden gevormd, vond het slotstuk plaats in het Burgemeester van Zwietenpark. Daar werd Otten namelijk nog een laatste keer verrast met de onthulling van de zogeheten Roy Otten-wilg’, met daarop een bordje van bewoonster Bernadette Stokwielder én een toespraak van wijkmanager Ronnie van Gaal. Ook hij kwam superlatieven tekort om Otten te omschrijven.

 “De ogen en oren van de Maaspoort, dat was Roy als wijkagent elf jaar lang. Om altijd meer te geven dan hij nam. Altijd beschikbaar voor zijn wijk, met die kenmerkende vriendelijke lach, voor jong en oud. We gaan hem missen, deze man.”

'Dat mis je'

Als vanzelfsprekend was Otten erg content over zijn verrassingsafscheid: “Fantastisch om te zien dat je als wijkagent zoveel voor een wijk kunt betekenen. Als je dan ziet wat je allemaal terugkrijgt, da’s echt geweldig. Het doet me heel erg goed.”

Tijdens zijn wijkagentschap maakte hij de nodige hoogtepunten, maar ook een dieptepunt mee. “Het overlijden van mijn maat en collega-wijkagent Turgay Aslan, ruim twee jaar geleden. Dat heeft wel wat met me gedaan. Plotseling valt een goede vriend weg. Hij heeft me overtuigd om wijkagent te worden, ‘dat past bij jou’. We hebben een hele hoop leuke dingen gedaan. Ik had hem er graag hier bij gehad. Dat mis je en daar sta je op zo’n dag ook bij stil.”