advertentie Banner SNLR.nl

Wijken hanteren willekeur bij verdeling wijkbudgetten

Alle zeventien wijken en dorpen binnen de gemeente Den Bosch verdelen de wijkbudgetten volgens eigen regels. Die willekeur leidt tot grote onderlinge verschillen.

Dat blijkt uit onderzoek van DTV Nieuws.

Jaarlijks houdt de gemeente zo’n zeven ton apart voor het wijkbudget. Hoeveel geld elke wijk krijgt, is afhankelijk van het inwonersaantal van die wijk. Eerder werd al duidelijk dat de inwoners van die wijken het geld het liefst uitgeven aan feesten & partijen. 

Hoe die wijken vervolgens zelf de wijkbudgetten besteden, wordt door de gemeente volledig vrij gelaten. “We hanteren bewust zo min mogelijk regels hierin, zodat we de bewoners echt volledige vrijheid geven om geld uit te geven aan initiatieven waarvan zij denken dat ze nodig zijn in de wijk”, legt wethouder Roy Geers van Rosmalens Belang uit.
De verschillen
Uit gegevens van de gemeente blijkt dat er zeven wijken zijn in Den Bosch die helemaal geen regels hanteren voor de besteding van het wijkbudget. Er zijn tien wijken die wél regels hanteren en van die tien zijn er zes wijken die het niet toestaan om geld uitgeven aan eten en drinken op barbecues of straatfeesten.
Die verschillende regels leiden tot verschillende subsidies. Dat is vooral te zien bij feestjes. Zo krijg je voor een wijkfeest in Empel maar maximaal 100 euro. Terwijl je voor een feest in de Kruiskamp vrij spel hebt: de bedragen lopen hier op van 250 tot 1200 euro voor een straatfeest. Absolute topper in die wijk is Kruiskamp’s Got Talent met bijna 14 duizend euro vanuit het wijkbudget.

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Willekeur
In de praktijk betekent het hebben van die vrijheid vaak dat er in iedere wijk of dorp anders gereageerd wordt op vergelijkbare evenementen. Neem bijvoorbeeld de Sinterklaasintochten in Hintham en Engelen: laatstgenoemde ontving hiervoor 1750 euro subsidie die ze grotendeels kon uitgeven aan nieuwe Pietenpakken, maar ook aan een reddingsbrigade en een pakjesboot. Terwijl ze in Hintham het moesten doen met 800 euro subsidie. Dus kwam de Goedheiligman in Hintham gewoon te voet aan. “Ik denk niet dat we volgend jaar wel weer een boot hebben. Dat is gewoon te duur, daar is het geld niet voor”, licht Pieter Roosingh toe. De subsidie die de organisator dit jaar ontving, ging grotendeels naar snoepgoed en cadeautjes voor de kinderen.

Tekst loopt door onder de video

Wel of geen uitjes?
Daarnaast heeft die willekeur ook tot gevolg dat sommige activiteiten in de ene wijk helemaal geen subsidie krijgen, terwijl aanvragen voor dezelfde activiteit in een andere wijk worden goedgekeurd. Neem bijvoorbeeld uitstapjes voor buurtbewoners in de vorm van een busreisje. Dit jaar werd er in Boschveld 300 euro subsidie goedgekeurd voor een uitje naar Rotterdam. Voor een bezoekje aan het Textielmuseum in Tilburg voor inwoners van Den Bosch-Zuid droeg de gemeente ruim tweeduizend euro bij en ook een uitje naar Toverland kon rekenen op ruim tweeduizend euro uit de wijkbudgettenpot. Terwijl een aanvraag voor een busreis van de wijk Noord onlangs werd afgewezen.

“Ik wilde die busreis organiseren om de minderbedeelde mensen in Noord een dagje uit te geven, iets waar ze niet vaak de mogelijkheid voor hebben. We zijn erg teleurgesteld”, licht aanvrager Lloyd Kong-A-San toe. De bijdrage was in dit geval cruciaal voor de activiteit; nu er geen subsidie voor komt, kan de busreis niet doorgaan.

Voor de Sinterklaasintochten is het resultaat gelukkig niet zo drastisch. “We hopen natuurlijk altijd op meer geld, maar ook met deze 800 euro zorgen we er gewoon voor dat de kinderen het naar hun zin hebben”, aldus Roosingh.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.