Wijkraad West: ‘Niet ingelicht over plan bejaardenhuis’

Wijkraad West en winkeliersvereniging Helftheuvepassage verwijten de initiatiefnemers van het ‘Bejaardenhuis van de Toekomst’ dat ze niet op de hoogte zijn gebracht van de plannen in en rondom winkelcentrum Helftheuvel.

“Het was een verrassing voor ons”, zegt voorzitter van de wijkraad Jesse Hamel. “Twee dagen voordat het plan werd overhandigd aan de minister, vernamen wij via de media dat er plannen waren voor sociale voorzieningen* voor ouderen in de Helftheuvel. We vinden dit jammer en het is een gemiste kans. Want er zijn al veel lokale initiatieven voor ouderen.”

We voelen ons gepasseerd en niet gehoord

Gery de Bruin, voorzitter winkeliersvereniging Helftheuvelpassage

Voorzitter van de winkeliersvereniging Gery de Bruin onderstreept dat. “We voelen ons gepasseerd en niet gehoord”, zegt De Bruin desgevraagd. “Normaal hebben we goed contact met de initiatiefnemers. Ik vind het raar dat we dit via de media moeten horen.” Volgens De Bruin zijn er al veel voorzieningen voor ouderen. “We werken nauw samen met zorgcentrum de Taling en hebben elke vrijdagochtend een buurttafel, georganiseerd door Dubbelklik van zorgorganisatie van Neynsel.”

Volgens initiatiefgroep Helftheuvel is er wel overleg geweest. Kagie zei hier eerder over: “Eenzaamheid onder ouderen neemt toe en daar moeten we met de bestaande intiatieven een verrijkingsslag op maken. We hebben contact met hen en die contacten gaan we verder aanhalen.”

Tekst loopt verder onder de video

Er is ook wel een gesprek geweest, geef de wijkraad toe. “In april is Alles voor mekaar (de stichting die het concept bedacht voor het Bejaardenhuis van de Toekomst, red) bij onze vergadering geweest en toen zijn de ideeën voor het bejaardenhuis in hoofdlijnen verteld.” De wijkraad liet daarop weten dat er al voldoende soortgelijke sociale initaitieven zijn. “Daarna is Alles voor mekaar hier niet meer op teruggekomen.”

'Geen externe partij'
Zorgorganisatie Van Neynsel zegt daarentegen ook niet gehoord te zijn. Josée Potters is daar werkzaam en riep anderhalf jaar geleden Dubbeklik in het leven. “Elke vrijdag brengt Dubbeklik ouderen bij elkaar, aan de buurttafel in de Helftheuvel”, vertelt Potters. Belangstellenden drinken niet alleen koffie samen, maar krijgen ook hulp bij het vinden van bijvoorbeeld de juiste zorg. “Er is wel behoefte aan dit soort activiteiten. Maar het bestaat dus al. En dus is er geen externe partij voor nodig.”

Wij staan open voor gesprek. Maar kijk de volgende keer eerst even wat er al gebeurt in de wijk. En overleg met lokale initiatieven die al heel veel werk doen

Jesse Hamel, voorzitter Wijkraad West

Een samenwerking ziet Potters voorlopig niet zitten. “Het is voor nu even genoeg om de samenwerking tussen bestaande initiatieven te versterken.” Tweede initatiefnemer van het bejaardenhuis Hans Kieft liet eerder weten dat dat juist ook het doel is. “Er zijn genoeg vrijwilligers in Den Bosch West. Ze moeten alleen met elkaar in contact komen en gemobiliseerd worden. Daar helpt Alles voor mekaar bij.”

De wijkraad heeft laten weten in gesprek te gaan met verantwoordelijk wethouder Huib van Olden. “Wij staan open voor gesprek. Maar kijk de volgende keer eerst even wat er al gebeurt in de wijk. En overleg met lokale initiatieven die al heel veel werk doen.”

*Die voorzieningen bestaan uit onder mee een seniorenrestaurant, een huiskamer en een vast zorgteam dat 24 uur klaarstaat en dat allemaal in en rond winkelcentrum de Helftheuvel. Dit om het groeiend aantal ouderen in Den Bosch West te ondersteunen en eenzaamheid tegen te gaan.

advertentie <p>Banner Woonboulevard Oss midden dec19</p>

Lees ook deze artikelen