Wijzerplaat terug op Sint-Willibrorduskerk in Berghem

Na twee maanden van afwezigheid hangt sinds dinsdagochtend de wijzerplaat weer terug op de Sint-Willibrorduskerk in Berghem. Eind maart werd de plaat weggehaald om te worden opgeknapt.

Begin januari werd er al een onderdeel van de klok vervangen. De wijzers stonden meerdere keren niet goed, omdat de besturing van de klok kapot bleek te zijn.

Willem Renders, die begin dit jaar het nieuwe gezicht is van de kerk in Berghem, constateerde niet veel later dat ook de verlichting van de wijzerplaat niet goed werkte.  

Bladgoud 
Naast het repareren van de verlichting is de plaat opnieuw beschilderd met bladgoud. “Dit moest weken drogen, voordat de plaat weer kon worden terug gehangen. We moesten dus een tijdje geduld hebben”, vertelt de kapelaan. Dinsdagochtend was het dan zover en werd de wijzerplaat met een grote kraan teruggeplaatst.

Het ophangen van de plaat trok dinsdagochtend veel bekijks. "Nu weten we in Berghem eindelijk weer hoe laat het is", lacht een bewoner. Ook de kapelaan is trots dat de wijzerplaat weer op de kerk hangt. “Als de zon vanavond onder is, ga ik meteen even kijken of de verlichting het weer goed doet.”

Kosten
De restauratie van de wijzerplaat kost 15.000 euro. Geld wat de kerk zelf moet betalen. Het kerkbestuur heeft daarom een tijdje terug de hulp ingeschakeld van Berghemnaren . “Meerdere bewoners hebben inmiddels geld gedoneerd, maar we zijn er nog lang niet”, aldus Renders.