advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Wim (65) uit Oss: "Door Germa en Arie kan ik weer leven"

Wim (65) kreeg uit het niets acuut nierfalen. Twee transplantaties, meerdere jaren dialyse en veel onzekerheid hakten erin. Maar toch zou Wim het allemaal niet willen missen.

“52 jaar lang leefde ik zonder me zorgen te maken over mijn lichaam. En toen had ik opeens acuut nierfalen.

Ik was op vakantie en raakte steeds vermoeider. Bij terugkomst besloot ik voor de zekerheid even langs de dokter te gaan. Een dag na mijn vakantie lag ik in het ziekenhuis en weer een dag later lag ik aan de dialyse. Ik ben een tijdje zo ziek geweest dat ik echt dacht dat ik de pijp uit zou gaan.

Transplantatie

Mijn broer, Arie Altena, besloot toen zijn nier aan mij te geven. Een heldendaad. Maar twintig maanden later stootte ik de nier van mijn broer weer af. We bleken dezelfde genetische afwijking te hebben, de zeldzame aHUS aandoening. Die hadden we allebei van mijn moeder geërfd, die daar ook aan is overleden.

Daarna zat ik drie jaar aan de dialyse totdat er weer een held op stond. Mijn goede vriendin Germa van Vlijmen besloot haar nier aan mij af te staan.

Sindsdien gaat het goed. Wat Germa en Arie voor mij hebben gedaan betekent heel veel voor me. Aan de dialyse was ik aan het overleven. Door Germa en Arie kan ik ook echt weer genieten.

Wijn

En dat doe ik dan ook. Sommige mensen worden heel angstig na zo’n transplantatie, maar ik zie het als een mogelijkheid om door te kunnen gaan met mijn leven. Zoals Germa zegt: ‘Wim, je moet die nier wel af en toe wat rode wijn geven!’

Door mijn ziekte heb ik zoveel geleerd over mezelf en wat er mogelijk is. Ik dacht vroeger bijvoorbeeld dat ik geen ondernemerstype was. Maar mijn aandoening dwong mij om als zzp’er aan de slag te gaan. Eigenlijk had ik dan ook niks van dit alles willen missen. Ik ben nu 65, rekende erop slechts 75 te worden, maar ga nu uit van 85.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.