Windmolens in de polder: van verkennen naar ontwerpfase
De windmolens in de polder tussen Oss en Den Bosch zijn er nog lang niet maar het proces is wel in een nieuwe fase terechtkomen. De verkennende periode is voorbij en de ontwerpfase is begonnen.
De beide gemeenten gaan daarin samen met bewoners en andere belanghebbenden kijken hoe het gebied er uit kan gaan zien. Voorlopig gaat het dus alleen om verdere onderzoeken. De colleges van Oss en ’s-Hertogenbosch hebben ingestemd met de zogeheten Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Daarin is eigenlijk op een rijtje gezet wat er precies onderzocht gaat worden en hoe het hele proces er de komende jaren uitziet. De gemeenteraden kunnen hier nog hun mening over geven en na de zomer kan iedereen er op reageren door zienswijzen in te dienen.
Negatieve gevolgen onderzocht
Alle reacties worden dan meegenomen in de volgende stap: het opstellen van een milieueffectrapportage (MER). Daarin wordt beschreven wat de gevolgen van de plaatsing van windmolens zijn voor de omgeving. Verschillende alternatieven worden daarbij bekeken. Mogelijke negatieve gevolgen zijn slagschaduw en geluid, waar tegenstanders al jaren aandacht voor vragen. De bewoners krijgen zelf nog inspraak in de onderwerpen die in de MER onderzocht moeten worden.
De gemeente ’s-Hertogenbosch wil in de Duurzame Polder 16 windmolens plaatsen om in de toekomst voldoende alternatieve energie te kunnen opwekken. Het nieuwe college van B en W in Oss wil nog geen concrete aantallen noemen en houdt ook een combinatie met zonnevelden op andere plekken in de gemeente nog als optie.