Windmolens Lithse polder eind deze maand in de raad
De Osse gemeenteraad gaat in de vergadering van 28 januari een beslissing nemen over het wel of niet toestaan van windmolens in de Lithse polder.
Dat zou eigenlijk vorige maand al gebeuren maar het werd toen vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. Het idee was dat vanwege het belang van het onderwerp insprekers de ruimte moesten krijgen om in de raadzaal hun zegje te doen.
Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans geeft de volgende uitleg: "Ook het gemeentebestuur worstelt met het doorgaan van besluitvorming in Coronatijd. Zeker nu de lockdown verlengd is, is het van belang om het aantal fysieke ontmoetingen te beperken. Wel hebben de fractievoorzitters samen met de agendacommissie uitgesproken dat het belangrijk is om geen vertraging meer te hebben in besluitvorming van belangrijke onderwerpen. Dit betekent dat alle vergaderingen digitaal zijn. Alleen de raadsvergaderingen zijn fysiek, maar wel in aangepaste ‘hybride’ vorm. Daarbij vergaderen de woordvoerders en insprekers in de ruimte zelf en andere raadsleden digitaal. Het is belangrijk dat woordvoerders op het moment van besluitvorming elkaar fysiek kunnen treffen voor overleg, moties en amendementen. Dat is nodig bij complexe vragen met grote maatschappelijke gevolgen. Hoewel in het voortraject alle ruimte is voor inwoners en belanghebbenden om hun opvattingen en kennis mee te geven aan de raadsleden, hechten we ook in coronatijd aan het inspreken tijdens de raadsvergadering."
Bezwaarmakers niet blij
Ondanks het feit dat de lockdown is verlengd, is het onderwerp over de windmolens nu dus wel op de agenda van de raadsvergadering gezet. Dit is tegen het zere been van de bezwaarmakers tegen de windmolenplannen. Zij zijn het er niet mee eens dat de 28e alleen de woordvoerders van de partijen over dit onderwerp in de raadzaal aanwezig zijn en de andere raadsleden de vergadering digitaal volgen.
De Lithse polder is in beeld als locatie voor de plaatsing van zo’n 13 windmolens. Daarmee zou Oss aan de doelstellingen kunnen voldoen van de Regionale Energie Strategie, de RES, om zelf 0,59 petajoule aan duurzame energie op te gaan wekken. Tegen de plannen wordt al lange tijd actie gevoerd door bewonersgroepen en ook in de Osse politiek heeft het al gezorgd voor veel discussie.