Windmolens: "Vanaf windkracht vijf is het hier een oorlogsgebied"

“Vanaf windkracht vijf is het hier een oorlogsgebied, dan lijkt het wel of er continu straaljagers overvliegen.”

Aan het woord is Arjan Tuk, inwoner uit Nieuw-Beijerland. Zijn huis staat op nog geen 500 meter van een windturbine. Ook Ine Dool woont in een huis met een windturbine bijna in de achtertuin: “Je slaapt niet meer, als je de was buiten wil ophangen vlucht je zo snel mogelijk naar binnen, de ramen openzetten kan niet meer, in één woord afschuwelijk.”

Deze en andere verhalen bereikten de raadsleden uit Oss, Bernheze en Den Bosch zaterdag in De Hoekse Waard. Daar staat windpark Spui met vijf windmolens al ruim een jaar te draaien. En dat zorgt voor veel ophef.

Als je de was buiten wil ophangen vlucht je zo snel mogelijk naar binnen en ook de ramen openzetten kan niet meer.

• Ine Dool, inwoner met windmolen in achtertuin

Heesch-West
De mensen die op zo’n korte afstand van de windmolens wonen zijn belangrijk voor ‘Eerlijk over Heesch-West’. De plannen voor het nieuwe industrieterrein met drie of vier windturbines komen erop neer dat enkele huizen in het gebied op minder dan 400 meter komen te liggen van zo’n windmolen. Het bezoek aan de omwonenden van de windmolens maakte indruk.

Tekst loopt door onder de video

Politieke reactie
“Er is de inwoners verteld dat deze windturbines de Rolls Royce onder de windmolens zijn, maar dat geldt voor de motoren. De wind die langs de wieken waait zorgt voor het geluid, zo constateert Lex Roes van De Bossche Groenen. Adrie Geerts van de SP in Oss zag ook de ellende van de omwonenden: “Onze mening als SP is zoals bekend dat we liever vol inzetten op zonnepanelen en het besparen van energie. Pas als laatste moeten we aan windmolens gaan denken en die zijn volgens ons niet nodig in Oss”. Edwin Daandels van het CDA in Bernheze viel het in eerste instantie nog mee wat hij ter plekke hoorde aan geluid. “Maar hoe het in Bernheze straks moet weet ik niet. Daar gaan we het over hebben, daarom ben ik hier om informatie in te winnen". Jack van der Dussen van de VVD in Bernheze en Alexander van Hattem van de Bossche PVV voelden zich door het bezoek gesterkt in de mening die ze al hadden. Zij willen nergens windmolenparken in de regio.

Opvallend was dat vanuit Bernheze alle politieke partijen vertegenwoordigd waren tijdens het uitstapje en uit Oss alleen de SP. Vanuit Den Bosch bleef het bij De Bossche Groenen en de PVV. Voor alle raadsleden was er nog wel een oproep van omwonende Arjan Tak: “Doe het uw omwonenden niet aan, ik weet dat er een energietransitie is en ik ben niet tegen windturbines maar wel zo dicht op de bewoonde wereld.”

Zowel Arjan Tak als Ine Dool hebben hun huis inmiddels te koop staan vanwege de windturbines.