Windmolens zorgen opnieuw voor discussie tussen Osse partijen
Negen van de tien Osse lijsttrekkers gingen maandagavond met elkaar in debat tijdens het Dtv-lijsttrekkersdebat. In theater De Lievekamp kwamen in verschillende rondes vier stellingen aan bod.
De eerste stelling van de avond ging over betaalbare woningen in Oss. Verschillende partijen waaronder de PvdA en GroenLinks pleitten voor minimaal veertig procent sociale woningbouw.
Beter Oss ziet meer in het bouwen van “knarhofjes” voor ouderen. Het CDA heeft vergelijkbare ideeën. “We moeten beginnen met flexwoningen, mantelzorgwoningen en collectieve bouwprojecten.”
DDO vindt dat er te veel aandacht is voor de stad Oss. “Over woningbouw in de kernen hoor ik niks. Dat is net zo belangrijk als in Oss. Maar als daar windturbines komen, kunnen we daar niet meer bouwen.”
Windmolens
Over dat onderwerp vond er een pittige discussie plaats. DDO ziet helemaal niks in windmolens in de Lithse Polder. Andere partijen vinden juist dat de gemeente zelf de regie in handen moet houden bij het aanwijzen van locaties. “Als je zelf de regie houdt, kan je ook zelf de criteria opstellen”, zegt het CDA. VDG noemde daarbij de rol van de provincie. “De provincie kan ook een gebied aanwijzen als inpassingslocatie en dan ben je de controle kwijt.”
GroenLinks is wel voorstander van windmolens. “Ook Oss moet bijdragen aan het klimaatakkoord. We moeten af van de fossiele brandstoffen en daarbij zijn windmolens nodig.” “Het klinkt misschien raar, maar we moeten nog op het gas blijven”, stelt DDO daar tegenover. GroenLinks refereert naar de situatie in Oekraïne en zegt: “Kan DDO de fopneus afdoen?”
Gratis openbaar vervoer 65-plussers
Een andere stelling waar de lijsttrekkers de degens over kruisten was het plan om openbaar vervoer gratis te maken voor 65-plussers. De meeste partijen zagen dat idee niet als oplossing om eenzaamheid onder deze groep terug te dringen. “De afgelopen decennia hebben we gezien dat de programma’s voor 65-plussers verdwenen zijn. Daar moeten we juist weer mee beginnen. Zo activeren we de mensen weer”, zegt SP. Opmerkelijk genoeg vonden SP en VDG elkaar in dat onderwerp.
Andere partijen zagen eerder een rol weggelegd voor bijvoorbeeld sportverenigingen en initiatieven uit de samenleving. “We moeten de wijkbus ondersteunen”, zo luidt het idee van D66.
Zorg
Ook het onderwerp dat het aantal zorgtaken van de gemeente voor inwoners de afgelopen tien jaar enorm gegroeid is, kwam ter sprake. Het CDA naam daarin het voortouw door te zeggen: “We moeten op lokaal niveau keuzes maken. Wat is wel zorg en wat is geen zorg? Dat betekent misschien dat sommige taken niet meer door de overheid opgepakt moeten worden.”
De VVD wil dat er slimmer omgegaan wordt met geld. “Het is belangrijk om te kijken of er overal professionele zorg nodig is. Net zoals het belangrijk is om mensen samen te brengen, bijvoorbeeld lotgenoten die ervaringen met elkaar delen.”
De SP denkt daar totaal anders over. “Gemeenten moeten de regie nemen. Er moeten zorginstellingen komen zonder winstoogmerk.”
Afwezigheid Forum voor Democratie
Aanvankelijk zouden alle tien de lijsttrekkers deelnemen aan het debat. Forum voor Democratie liet echter maandagavond weten af te zien van het debat omdat zowel de Bossche als Osse lijsttrekker niet blij waren met de uitzendingen van Focus van afgelopen weekend. Dat houdt in dat Forum voor Democratie ook ontbreekt bij het Dtv-lijsttrekkersdebat in Den Bosch.
Te bekijken op tv
Het lijsttrekkersdebat van Dtv is vanaf zaterdagavond 12 maart 19.00 uur te zien op Dtv Oss/Bernheze en via onze website.
Op maandag 14 maart, dinsdag 15 maart en woensdag 16 maart is de keuze aan u hoe het Osse politieke landschap er de komende vier jaar uit gaat zien. Op woensdagavond is de uitslagenavond van Oss live te volgen op Dtv.