Woning gebaseerd op termietenheuvels en botstructuren
Stro als isolatiemateriaal in je muur en riet om het afvalwater te filteren. Dat is slechts een greep uit de snufjes die je kunt toepassen als je kennis opdoet uit de natuur en die toepast in het bouwen van een huis. Lydia Fraaije uit Heesch is architect en ontwerpt haar eigen ecowoning .
“De natuur is de inspiratiebron voor ons huis”, zegt Fraaije. “We willen voorbeelden laten zien van wat we kunnen leren van de natuur. Zo hebben we een ventilatiesysteem dat is gebaseerd op een termietenheuvel. We gaan net zoals in zo’n heuvel alleen de zon en een luchtstroom gebruiken om het huis te koelen.”
(Tekst gaat door na de video.)
Maar dat is nog lang niet alles. “We willen ook graag een botstructuur laten printen van houtvezel. De natuur zoekt altijd structuren om materiaal te besparen en in een bot zie je daarom ook allerlei gaten. Bij bepaalde krachten kan je best materialen weglaten.”
‘Biomimetica’, zo heet het namaken van natuurlijke verschijnselen voor menselijke toepassingen. Fraaije ziet in de bouw wel een toekomst voor die manier van werken: “Toen ik een foto van het ontwerp op LinkedIn zette, kreeg ik wel 22.000 reacties van mensen over de hele wereld. De natuur is gewoon heel erg inspirerend en het is leuk om ermee bezig te zijn.”