Woningbouw en windmolens zorgen voor pittige discussies tussen Bossche lijsttrekkers
In het Dtv lijsttrekkersdebat met zestien van de zeventien Bossche politieke partijen zorgen de energietransitie en woningbouw voor pittige discussies.
De eerste stelling van de avond gaat over betaalbare woningen in Den Bosch. Volgens de PvdA heeft de gemeente de afgelopen jaren veel te duur gebouwd en daar moet de komende vier jaar dringend verandering in komen.
(Tekst loopt verder onder video deel 1 debat)
GroenLinks en de SP sluiten zich daarbij aan. “Als we blijven bouwen zoals de afgelopen jaren, dan kan je bouwen tot je een ons weegt, maar je kunt er ook voor kiezen om te bouwen waar behoefte aan is. Dat is de sociale huursector”, aldus SP-lijsttrekker Bram Roovers.
(Video loopt verder onder video deel 2 debat)
Volgens Bosch Belang is de gemeente te afhankelijk van partijen als projectontwikkelaars. Leefbaar ’s-Hertogenbosch denkt daar hetzelfde over: “Wij moeten die projectontwikkelaars terugduwen, zodat we zelf kunnen bouwen op onze eigen grond”, aldus Paul Kagie van Leefbaar.
Sociaal beleid
De tweede stelling van de avond over het zorgbeleid zorgt ook voor wat prikkeling in congrescentrum 1931. “Je kunt nooit garanderen dat iemand niet tussen wal en schip valt”, reageert de VVD op de stelling. “De mensen vallen niet tussen wal en schip, maar zijn gewoon overboord gekieperd”, aldus de SP. “Wij willen dat iedereen die zorg nodig heeft, dat kan krijgen.”
Bosch Belang vindt dat er de komende vier jaar zeker niet bezuinigd mag worden op het sociale beleid. Paul van der Krabben vraagt andere partijen of zij dat kunnen garanderen, maar de helft gaf aan dat niet te kunnen. “We moeten meer investeren in gezond leven. Daarmee besparen we geld op de langere termijn”, aldus D66-lijsttrekker Mike van der Geld. SP, PvdA en CDA stemmen wel in met dat voorstel.
Windmolens en zonneparken
Ook het opwekken van duurzame energie zorgt voor een pittige discussie. D66 vindt dat er zo snel mogelijk windmolens moeten komen in de gemeente. De VVD is het in dit geval niet eens met de partij. “We hebben in de gemeente een energiebehoefte van zevenhonderd windmolens. Die gaan hier toch niet komen.”
Rosmalens Belang wil zo min mogelijk windmolens en ziet liever alternatieve opwekkingsvormen zoals zonnepanelen. Leefbaar ziet dat anders: “We lopen al jaren achter de feiten aan als we kijken naar zonnepanelen. Dat gaat nu niet anders zijn.”
De SP en de Bossche Groenen zien windmolens wel zitten, maar alleen als deze gaan draaien voor de eigen inwoners. Bosch Belang vindt dat de windmolens op deze manier worden opgedrongen bij de inwoners.
Feestje bij het Engelermeer
Ook is er verdeeldheid over evenementen in recreatiegebieden zoals het Engelermeer. De Bossche Groenen en GroenLinks vinden dat er al voldoende andere locaties zijn zoals de Pettelaarse Schans.
Onder meer Leefbaar ’s-Hertogenbosch, Rosmalens Belang en PvdA zien dat anders. “Den Bosch wil cultuurstad van het zuiden zijn. Dan moeten wij in groene gebieden in goed overleg met bewoners af en toe een feestje organiseren. Anders moeten wij die ambitie afschaffen”, aldus Pieter Paul Slikker van de PvdA.
Veiligheid
Eerder op de avond ging de partijen die voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen of die de afgelopen vier jaar één raadszetel hadden met elkaar in discussie.
De eerste stelling van de avond ging over het extra investeren in veiligheid. Onder meer gewoon ge-DREVEN en de Partij voor de Dieren vinden dat Den Bosch al veilig genoeg is.
Ook VOOR Den Bosch deelt die mening, maar volgens lijsttrekker Joep Gersjes is het wel belangrijk dat boa’s en politie zichtbaar zijn in de wijken. Maar ‘overbeveiligen’ met camera’s zou volgens hem averechts kunnen werken.
VOLT vindt extra investeren niet noodzakelijk, maar denkt wel aan extra straatverlichting en jongerenwerk. “Er was succesvol jongerenwerk in de Maaspoort, maar dat is door de gemeente juist helemaal kapot gemaakt”, reageert lijsttrekker Alexander van Hattem van de PVV.
Autoluwe binnenstad
Vervolgens gingen de partijen met elkaar in discussie over de Bossche binnenstad. VOLT wil minder auto’s, zodat de binnenstad leefbaarder wordt. Ook gewoon ge-DREVEN vindt een autoluwe binnenstad goed, maar de Hinthamerstraat en Vughterstraat moeten bereikbaar blijven voor autoverkeer.
Daar sluit 50PLUS zich bij aan. Lijsttrekker Hernández vindt dat de binnenstad goed bereikbaar moet blijven voor ouderen die slechter ter been zijn. De partij voor de Dieren ziet liever dat de gemeente meer gaat investeren in openbaar vervoer.
De PVV verwacht dat een autoluwe binnenstad ervoor gaat zorgen dat mensen hun inkopen in andere steden gaan doen waar zij wel welkom zijn met hun auto in de binnenstad.
Afwezigheid lijsttrekkers
Aanvankelijk zouden alle zeventien de lijsttrekkers deelnemen aan het debat. Forum voor Democratie liet echter maandagavond weten af te zien van het debat omdat zowel de Bossche als Osse lijsttrekker niet blij waren met de uitzendingen van Focus van afgelopen weekend.
Daarnaast ontbraken lijsttrekkers Ufuk Kâhya van GroenLinks en Roy Geers van Rosmalens Belang, omdat zij in thuisquarantaine zitten vanwege het coronavirus. Van die partijen waren de nummers twee (Wies Korver) en vijf (Johan Kouwenberg) op de kieslijst aanwezig.
Te bekijken op tv
Het lijsttrekkersdebat van Dtv is vanaf zaterdagavond 12 maart 19.00 uur te zien op Dtv Den Bosch en via onze website.
Op maandag 14 maart, dinsdag 15 maart en woensdag 16 maart is de keuze aan u hoe het Bossche politieke landschap er de komende vier jaar uit gaat zien. Op woensdagavond is de uitslagenavond van Den Bosch live te volgen op Dtv.