De Loods Architecten

Woningen De Bogerd Uden laten voorlopig op zich wachten: bouw start pas in 2022

Het heeft even geduurd, maar de plannen voor de huurwoningen aan de Ringbaan-Noord in de Udense wijk de Bogerd zijn klaar. Eind deze week moet duidelijk zijn wat omwonenden er van vinden en of er nog aanpassingen nodig zijn.

Het plan zou eigenlijk vorig jaar zomer al op tafel hebben gelegen, maar liep flinke vertraging op. De oude huurwoningen binnen de driehoek Bosschebaan-Ringbaan-Noord-Verduinstraat werden eind 2019 namelijk al gesloopt en sindsdien ligt het terrein braak. Volgens een woordvoerder van Area komt dat door corona.

40 woningen en veel groen

Twee weken geleden heeft de buurt een brief gehad met daarin een link naar de presentatie van de plannen. Zoals het er nu naar uitziet komen er 40 woningen in de wijk, waarvan 18 eengezinswoningen, tien woningen voor kleinere huishoudens en levensloopbestendige woningen. Daarnaast moet het een groene wijk worden, met groendaken en groene parkeerplaatsen. In het midden moet een parkje komen liggen met een wadi, waar het water in weg kan lopen.

Tekst gaat verder onder video

Omgevingsdialoog

De bewoners hebben tot vrijdag om hun mening over het plan te geven. Op social media laten een aantal Udenaren al weten het plan niet bij de Bogerd te vinden passen. "Ik vind dit meer thuis horen op het Zuid", schrijft een van de mensen op de Facebookpagina 'Je bent pas een Udenaar'. Een ander reageert: "Het is te verschillend met wat er nu staat. Het had beter gepast als ze de "oude" stijl behouden hadden, net zoals ze in Veghel met de Oranjewijk gedaan hebben."

Nadat eventuele aanpassingen zijn verwerkt, kan de bestemmingsplanwijziging worden aangevraagd. Dat is een langdurig traject en daarom verwacht Area in 2022 pas te kunnen gaan bouwen.