Woningen met zorgtechnologie gaan ervoor zorgen dat iedereen langer thuis kan blijven wonen
BrabantZorg, BrabantWonen en het Koning Willem I College slaan de handen in één met de oplevering van twee voorbeeldwoningen met zorgtechnologische hulpmiddelen. Ze moeten er voor gaan zorgen dat ouderen zo lang mogelijk veilig thuis kunnen wonen, en dat gebeurt met handige snufjes.
De woningen werden maandag officieel geopend in Den Bosch en Oss, in het bijzijn van bestuursleden van de betrokken partijen en wethouders. ‘T-huiz spreek je uit als thuiz. De ‘T’ staat voor technologie en de ‘Z’ voor zorg’, legt Harrie Windmüller van BrabantWonen uit. ‘De technologie ondersteunt de mensen bij het zelfstandig wonen.’
‘Het zit hem in kleine dingen die mensen nog niet kennen, maar er is ook hoogwaardige technologie’, zegt Windmüller. ‘We hebben een apparaat met sensoren die er op let dat wanneer ma ’s nachts zes keer naar de wc gaat, dat er iemand denkt: Misschien heeft ze binnenkort een blaasontsteking en moeten we nu alvast wat doen’.
Wethouder Pieter Paul Slikker (Den Bosch) is te spreken over de twee woningen die in Den Bosch en Oss zijn opgeleverd. ‘Ik denk dat iedereen dit in zijn of haar leefomgeving moet willen zien’, zegt hij. ‘Als we nu nog huizen bouwen met drempels waar je letterlijk niet overheen kan, dan zijn we niet slim bezig. Ik hoop dat we daarom snel de omslag maken naar meer techniek in woningen.’
(Tekst loopt verder onder de foto)

In Oss werd er maandag live verbinding gemaakt met de woning in Den Bosch.
Leren in de woning
De woningen worden open gesteld voor onder anderen studenten, mantelzorgers en WMO-consulenten, zodat zij kunnen leren kijken hoe zij iemand kunnen helpen zonder direct zelf zorg te geven. Alle partijen zijn dan ook trots met de samenwerking. ‘Deze woning is ingericht voor alle doelgroepen in de wijk. Ook voor de docenten en studenten, en dat is waar we het meest trots op zijn’, aldus Rosa Hessing van het Koning Willem I College.
Dementie
Windmüller benadrukt het belang van de voorbeeldwoningen. ‘We hebben in Nederland 90.000 verpleeghuisplekken en op dit moment hebben er al 270.000 mensen dementie. De meeste mensen zullen thuis geholpen moeten worden. Technologie gaat niet alles oplossen, maar kan prima ondersteunen in het zo lang mogelijk op een fijne manier zelfstandig thuis wonen’.