Woningzoekenden maken steeds gekkere sprongen om een huis te krijgen

Floor Haring uit Oss kocht haar droomhuis zonder het eerst gezien te hebben. Uit onderzoek van Dtv Nieuws blijkt dat woningzoekenden steeds vaker dit soort risico’s nemen. Een zorgelijke situatie, zo vindt Vereniging Eigen Huis.

Floor Haring, een Bosschenaar woonachtig in Oss, kocht haar huis zonder het eerst te bezichtigen. “Dat komt deels door de drukte op de woningmarkt”, zo legt ze uit.

Tekst loopt door onder video

Daarmee is zij niet de enige. Dtv Nieuws sprak tien makelaars uit onze regio die bevestigen dat woningzoekenden steeds gekkere sprongen maken om de aandacht van een verkoper te krijgen. “Kopen zonder te bezichtigen is uitzonderlijk”, zo geeft Joris Welten van Van der Krabben Makelaardij aan. “Maar wij zien inderdaad wel dat mensen steeds meer overbieden en steeds vaker contracten afsluiten zonder ontbindende voorwaarden.”

Wanhoop

En dat brengt risico’s met zich mee. Want wat nou als je de financiering niet rondkrijgt? Wike Wilbrink van Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over deze ontwikkeling: “De prijzen zijn enorm gestegen in de afgelopen jaren. Mensen moeten zich enorm stretchen om een woning te kunnen betalen. Dan is het wel heel risicovol als ze daar geen financieringsvoorbehoud bij opnemen.” 

Niet alleen degene die het risico neemt zit mogelijk met vervelende gevolgen, ook woningzoekenden die bieden mét financieringsvoorbehoud hebben er last van. Zoals Dolores Steeg uit Oss die met haar vriend al twee jaar lang naar een huis zoekt: “We hebben een aantal keer het hoogste bod gehad, maar dan koos de verkoper alsnog voor een bieder die het bedrag direct kon betalen. Inmiddels word ik er wel een beetje wanhopig van ja.” 

Meldpunt

Wike Wilbrink van Vereniging Eigen Huis maant tot kalmte en raadt mensen af om zonder financieringsvoorbehoud te bieden. “Zorg dat je al je documenten goed hebt voorbereid zodat je zo snel mogelijk na tekening van een contract een hypotheek kan hebben”, aldus Wilbrink. 

Vooralsnog lijken kopers in onze regio zich inderdaad goed te hebben voorbereid. Joris Welten van Van der Krabben Makelaardij geeft aan dat zijn organisatie geen noemenswaardige stijging ziet in het aantal transacties dat na tekening van het contract tóch niet doorgaat. “Mensen nemen wel risico’s, maar doen dat goed geïnformeerd”, aldus Welten. 

De onderzoeksredactie van Dtv Nieuws doet onderzoek naar de woningmarkt in onze regio. Heb jij een verhaal dat jij wil delen? Mail naar research@dtvnieuws.nl.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.