advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Politie Oost-Brabant heeft vertrouwen in capaciteit: "Er zijn genoeg ME'ers"

Burgemeester Mikkers van Den Bosch was kritisch op de aanrijtijd van de ME afgelopen maandag. Daardoor duurde het volgens hem lang voordat de situatie onder controle was. Dat wekt de vraag: heeft de politie wel voldoende capaciteit om adequaat te reageren op zulke grootschalige rellen?

Afgelopen maandagavond kreeg de redactie van Dtv Nieuws om 21.00 uur de eerste meldingen van ongeregeldheden op de Graafseweg binnen. Om 21.40 uur ontvingen we beelden van de plundering van de Jumbo City. Vlak daarna arriveerde de ME. Dat betekent dat een groep van zo’n 150 relschoppers ongeveer veertig minuten lang vrij spel had in Den Bosch, met alle gevolgen van dien.

Kritiek

Nog diezelfde avond kondigde burgemeester Mikkers een onderzoek aan naar onder andere het politie-optreden tijdens de rellen. Zijn kritiek was duidelijk: het duurde té lang voordat de ME aanwezig was. Dat had volgens hem te maken met het feit dat de ME klaarstond voor eventuele rellen in Oss, Eindhoven en Helmond. In onderstaande reportage gaat Mikkers verder in op het politie-optreden.

Marco van Rossum, woordvoerder van de politie Oost-Brabant, bevestigt het verhaal van de burgemeester. “Waar de ME het ene moment in Helmond ingezet wordt, kan het volgende moment een inzet in Den Bosch nodig zijn. Dan heb je uiteraard ook te maken met aanrijtijden.”

Tekst loopt door onder reportage

Opschalen

Dat wekt de vraag, zijn er wel genoeg ME'ers voor dit soort rellen?

Hans Schoones, vice-voorzitter van de politievakbond ANPV, denkt van wel. “De ME stond gisteren [maandag, red.] overal klaar. Er was met van alles rekening gehouden. Maar zoals Wopke Hoekstra [minister van Financiën, red.] ook zei: dit zijn onnederlandse rellen waar je je bijna niet tegen kán wapenen.”

Mocht het nodig zijn dan kan de ME volgens Schoones nog verder opschalen. In uitzonderlijke gevallen kan de politie zelfs een beroep doen op de ME-pelotons van de Marechaussee. Ook voor de lange termijn heeft Schoones vertrouwen in de capaciteit van de politie. “Mijn collega’s maken zware dagen en er zijn grenzen natuurlijk. Maar ze zijn getraind, dus ze kunnen het aan.”

Vertrouwen

Van Rossum van de politie Oost-Brabant deelt dat vertrouwen. “Wij zijn een grote en flexibele organisatie. Vooralsnog kunnen we de situatie aan.”

Wel geeft Van Rossum aan dat op termijn de grootschalige inzet eventueel gevolgen kan hebben voor het reguliere politiewerk. ME’ers zijn namelijk ‘gewone’ politie-agenten die bij rellen zoals deze uit de dienst worden gehaald.