advertentie Banner SNLR.nl

Zaak burgemeesterslek: eis 1000 euro boete

Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 1000 euro voor het schenden van het ambtsgeheim door gemeenteraadslid Sjef van Creij en Jos van Son. 

Beiden stonden maandag voor de rechter omdat ze twee jaar geleden gelekt zouden hebben rond de burgemeestersbenoeming. Bij die eis is rekening gehouden met het feit dat het al twee jaar geleden is dat het lekken plaatsvond.

Van Creij wordt ervan verdacht destijds de naam van Jan Hamming te hebben genoemd, die de eerste burgemeesterskandidaat was. Hij zou dit tegen inmiddels oud-wethouder Van Son hebben gelekt. Van Son zou de naam van Hamming aan zijn collega wethouders hebben verteld. Jos van Son vertelt in de rechtbank dat hij van Sjef van Creij hoorde dat het de heer Hamming zou worden.

Wethouder Mike van der Geld (D66) getuigt in de zaak van Van Creij. Volgens Van der Geld heeft Sjef van Creij de naam van Hamming bevestigd aan Van Son. Meerdere getuigen zoals gemeentesecretaris Woestenberg bevestigen dat.

Volgens een verklaring van gemeenteraadslid Judith Hendrickx heeft Sjef van Creij aan voormalig commissielid Wil Hoeben verklaard dat de signatuur van de kandidaat van een bepaalde kleur zou zijn.

Jos van Son
Ex-wethouder Jos van Son moest om 13.30, na Sjef van Creij, voor de rechter verschijnen. Daar vertelde Van Son dat hij in het vertrouwelijke wethoudersoverleg de naam gedeeld heeft. Hij vindt dat net zoiets als de geheimhouding van een raadkamer. Van Son zegt dat hij niets wist van de kandidaten voor het burgemeesterschap. Ook zei hij niet te weten dat Jan Hamming gesolliciteerd zou hebben, tot hij het van Sjef van Creij zou horen. 

Het Openbaar Ministerie eist een boete van 1000 euro voor beide heren. De uitspraak volgt op 4 november. 

Verslaggever Patrick Huisman twitterde live mee vanuit de rechtszaal. De Tweets zijn hier terug te lezen. Maandagavond in het Dtv Nieuws de eerste reacties op de rechtszaak.